h

Hart voor Huurders

23 februari 2014

Hart voor Huurders

Vandaag startte de SP met de petitie 'Huur te Duur' tegen de extra huurverhoging en de afbraak van de betaalbare woningbouw in Rotterdam. Honderden buurtbewoners in Noord, Delfshaven, Feijenoord en Crooswijk tekende meteen. Naast de hoge huurlasten zijn veel mensen niet te spreken over het onderhoud van hun woning: 'Telkens meer kosten en bezuinigingen op ons dak en de kwaliteit wordt alleen maar minder!'


Chris, SP Delfhaven, met de petitie op het Mathenesserplein


Jan, kandidaat SP Noord, in de wijk Oude Noorden op straat met de petitie. Kijk voor meer foto's op onze Facebook-pagina

De SP staat voor meer betaalbare woningen, beter onderhoud, wil huisjesmelkers harder aanpakken en verzet zich tegen de extra huurverhoging. Daarom is de SP weer met een petitie gestart om samen de strijd aan te gaan tegen de extra huurverhoging en de afbraak van de sociale huursector.


Menno Janssen, lijsttrekker Kralingen-Crooswijk, over betaalbaar wonen en zijn wijk Nieuw Croowijk

 

Wat is er aan de Hand?
Dankzij het Woonakkoord van het PvdA-VVD kabinet met D66, SGP en ChristenUnie worden huurders extra belast met 4 tot 6,5% huurverhoging. En kunnen corporaties steeds minder investeren in nieuwbouw, renovatie en onderhoud.

Door als maar stijgende woonlasten, houden steeds meer huurders te weinig geld over om fatsoenlijk van te leven. Ook kampen veel woningen met achterstallig onderhoud, met ongezonde woonsituaties en hoge energielasten tot gevolg.

De afgelopen tien jaar sloopten corporaties en het stadsbestuur in Rotterdam 20.000 veelal prima op te knappen, betaalbare huurwoningen. Daarvoor in de plaats kwamen dure en middeldure koopwoningen.

Dat moet anders, beter! Op 19 maart zijn er gemeenteraadsverkiezingen en u bepaalt of we in Rotterdam de betaalbare huursector gaan redden of dat we kiezen voor meer afbraak. Onze speerpunten:

  • Geen huurverhoging boven de inflatie: sociale huur is betaalbare huur!
  • Stop afbraak sociale huursector: niet minder, maar meer betaalbare woningen
  • Verhuurders die geen of slecht onderhoud plegen worden streng aangepakt.
  • Maximaal inzetten op het energiezuinig maken van woningen, goed voor het milieu en verlaagd de lasten.
  • Meer zeggenschap van huurders over hun woning, buurt en corporatie.
  • De afvalstoffenheffing voor huurders wordt afgeschaft en ondergebracht bij de OZB.

Lijsttrekker Leo de Kleijn presenteerde eerder deze week een plan rondom de sociale huursector richting de andere politieke partijen en de corporaties.

En op woensdag 26 februari organiseert Havensteder een debat over 'Betaalbaar wonen' van 16:00 tot 19:00 uur Bij de Fruitvis, Marconistraat 43.

Verder lezen over de plannen van de SP wonen in de buurt en huisvesting.

U bent hier