h

SP start meldpunt thuiszorg

2 augustus 2012

SP start meldpunt thuiszorg

De gemeente Rotterdam gaat komende jaren vijf miljoen euro bezuinigen op de huishoudelijke zorg. Onder het mom van 'meer zelfredzaamheid' wordt gesneden in het aantal uren zorg en de kwaliteit ervan. De SP start vandaag een meldpunt, waarbij medewerkers en gebruikers van huishoudelijke zorg hun ervaringen en klachten kenbaar kunnen maken.


Wat houden de plannen van de gemeente in?

  • Het gemiddeld aantal uren huishoudelijke verzorging gaat van 3 naar 2. Dat moet worden opgevangen door mantelzorg en vrijwilligers en door dingen als strijk- en boodschappenservice.
  • Er komt meer simpele zorg en minder duurdere, complexere verzorging. Dit betekent dat niet iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.
  • Veel mensen verliezen hun vaste hulp, omdat per stadsdeel maar één thuiszorginstelling het werk mag uitvoeren.
  • De tarieven worden verder verlaagd. De gemeente zegt kwaliteit te willen, maar weigert daarvoor te betalen. Met als gevolg dat ervaren medewerkers worden ingeruild voor goedkope krachten.

De SP is benieuwd hoe de bezuinigingen in de praktijk uitpakken. Wij hebben hierover al veel vragen en klachten gehad. SP-raadslid Josine Strörmann: 'De wethouder meent dat hij op deze manier nog steeds goede kwaliteit van zorg kan leveren. Dat zal in de praktijk, vrees ik, anders uitpakken. Nu zie je al dat instellingen goedkoper en ongekwalificeerd personeel aannemen of de lonen van ervaren thuiszorgwerkers fors verlagen. Dat gaat ten koste van de kwaliteit. Ook op het aantal uren zorg is al fors bezuinigd, dus het valt sterk te betwijfelen of de ouderen met minder uren zorg toekunnen.'

De SP diende eerder een aantal voorstellen in om de plannen van de gemeente tegen te gaan. Helaas hebben deze voorstellen het niet gehaald in de gemeenteraad. Uit de resultaten van het meldpunt zal de raad conclusies moeten trekken hoe het ook beter en anders kan.


Meldpunt huishoudelijke zorg

  • Hoe staat het met de kwaliteit van de thuiszorg?
  • Bent u hierover tevreden en krijgt u voldoende zorg?
  • Wat vindt u ervan als u minder uren zorg krijgt. Heeft u daar al mee te maken?
  • Kunt u uw vak als huishoudelijke zorg nog goed uitoefenen en krijgt u loon naar werken?
  • Wat zijn uw ervaringen met uw werkgever wat betreft arbeidsvoorwaarden en zorg voor cliënten?

Meld uw ervaringen hier!


Stop afbraak huishoudelijke zorg

De actiegroep Wijzijndethuiszorg Rotterdam – AbvakaboFNV is ook een handtekeningenactie gestart. De thuiszorgwerkers vinden dat ouderen en gehandicapten in Rotterdam moeten kunnen blijven vertrouwen op goede zorg thuis. De actiegroep krijgt de steun van, onder andere, de SP en de Anbo.
Wilt u ook tekenen? Ga naar: AbvakaboFNV.nl. Handtekeningenlijsten kunt u opvragen en inleveren bij: AbvakaboFNV, Antwoordnummer 10018, 2700 VB Zoetermeer of bij ons.

Meer informatie over het meldpunt en deze actie:
Ineke Palm, ipalm@sp.nl


'Hebben ze in Den Haag dan geen vaders en moeders? (03-07-2012)
Zorgwerkers Faveo dwingen oude rechten af (01-06-2012)
Strijd voor zorg! (06-04-2012)
'Wij zijn de thuiszorg Rotterdam' in actie voor WMO-wetten Leijten (08-03-2012)

U bent hier