h

Zorgwerkers Faveo dwingen oude rechten af

1 juni 2012

Zorgwerkers Faveo dwingen oude rechten af

Na een half jaar strijd geeft Faveo toe. De huishoudelijk verzorgenden worden ingeschaald en beloond zoals bij de datum van overgang naar Faveo. De reistijden worden beter gepland en er komen zo snel mogelijk verkiezingen voor een ondernemingsraad. Dat betekent dat de actiegroep 'Wij zijn de thuiszorg Rotterdam' en de vakbonden de eerste slag hebben gewonnen.

thuiszorg actie Faveo

Werkgever bindt in
De onverwachte toezegging kwam binnen vijf minuten voor het ultimatum was verlopen. Dit ultimatum was gesteld in een brief op 21 mei.
Faveo zegde toen op het allerlaatste moment het geplande overleg met de vakbonden af omdat tegelijk tientallen boze medewerkers voor de deur van Faveo stonden.
Op een actievergadering ter plekke is besloten nogmaals een brief met de eisen naar Faveo te sturen met een ultimatum en zo deze niet werden ingewilligd: STAKEN. Dat heeft gewerkt. Het was de werkgever meer dan duidelijk dat de werknemers het niet gingen pikken en zij heeft onder deze dreiging toegegeven.

De actiegroep 'Wij zijn de thuis zorg Rotterdam' voert al een half jaar actie voor hun oude rechten. Vlak voor de overgang van Thuiszorg Rotterdam naar Faveo kregen de thuiszorgmedewerkers van Faveo te horen dat zij – tegen alle afspraken in – teruggezet werden in de inschaling en wel van functiewaardering 15 naar 10. Dat zou betekenen dat zij flink terug gingen in salaris, tot wel 20 procent.
Sindsdien zijn acties gevoerd bij gemeente en Faveo.

De eerste slag is nu gewonnen
De eerste slag is nu gewonnen, de medewerkers zitten nu weer op minimaal schaal 15 en worden daarmee weer gewaardeerd als zorgmedewerkers.
De actiegroep 'Wij zijn de thuiszorg Rotterdam' zal er voor strijden dat de huishoudelijk verzorgenden op minimaal FWG15 blijven, ook na de aanbesteding die voor april 2013 is gepland. Vooruitlopend daarop wil Faveo gaan reorganiseren om het 'hoofd boven water' te houden bij de aanbestedingsronde. Dat zou kunnen betekenen alsnog minder loon of ontslagen. De bonden zijn uitgenodigd voor gesprek. Het actiecomité wil met een vertegenwoordiging bij deze gesprekken aanwezig zijn en zal indien nodig weer acties organiseren.

Nu de opdrachtgever nog
De volgende acties gaan zich ook richten op de opdrachtgever, de gemeente Rotterdam. Wethouder Florijn zet namelijk een koers in die destructief zal zijn voor de huishoudelijke zorg. Hij wil vooral schoonmakers en vrijwilligers inzetten. Hij is ook van mening dat bij de gewone huishoudelijk verzorgende (HV1) functiewaardering 10 hoort.
Functiewaardering 10 staat voor schoonmaak zonder met mensen te werken. Terwijl de combinatie huishoudelijk werk en omgaan met mensen/ondersteuning/signalering nu juist de kern is van de huishoudelijke zorg.
De SP-fractie probeert de wethouder te overtuigen dat zijn beleid kortzichtig is en zal donderdag 7 juni een aantal betere voorstellen doen, ondermeer minimaal schaal 15.

En de CAO
Naast deze gemeentelijke plannen heeft zich de afgelopen weken een tweede verandering voorgedaan. Zonder instemming van de Abvakabo FNV ligt er sinds twee weken een CAO VVT akkoord tussen de werkgevers en de kleinere bonden CNV, Nu 91 en FBZ.
In dit CAO akkoord wordt er niet gesproken over de functiewaardering van de huishoudelijke hulp, terwijl dit wel de inzet was van de Abvakabo. Dit blijft werkgevers en wethouder Florijn ruimte bieden de huishoudelijk verzorgende onder te waarderen op FWG 10. Dit druist ook in tegen de wet Leijten/Kant over reële basistarieven die net in het parlement is aangenomen.

Dus na het feesten door met de strijd
Donderdagavond 7 juni komen de thuiszorgwerkers bij elkaar in het vakbondsgebouw aan de Pegasusweg om een feestje te vieren.
Tegelijk houden ze een actievergadering over hoe verder met Faveo, de CAO en de gemeentelijke aanbesteding. Zij beseffen dat verdere actie nodig is om er voor te zorgen dat de huishoudelijke zorg behouden blijft zodat de mensen die hiervan afhankelijk zijn zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Voor meer informatie: ipalm@sp.nl

U bent hier