h

"Hebben ze in Den Haag dan geen vaders en moeders?”

3 juli 2012

"Hebben ze in Den Haag dan geen vaders en moeders?”

Ze hebben er bij de thuiszorg weinig vertrouwen in dat het wethouder Florijn (PvdA) lukt met veel minder geld toch de dienstverlening op peil te houden. Er moet 5 miljoen af van het totaalbudget van 52 miljoen euro. Desondanks beweert de wethouder dat bij het opnieuw aanbesteden van de thuiszorg niet alleen naar de centen wordt gekeken, maar ook naar de kwaliteit.


SP-Tweede Kamerlid Renske Leijten in gesprek met de actievoerders

Medewerkers in de sector en hun vakbond rekenden maandag al gelijk voor dat de wethouder het nooit gaat redden met de uurnorm van 20,85 euro, waarvan hij uitgaat in zijn plannen. Om verantwoorde thuiszorg te blijven bieden met gespecialiseerd personeel dat volgens de cao wordt betaald, is minstens 26 euro nodig, zeggen de thuiszorgkrachten en hun bond. Het personeel dreigt nog steeds een loonverslechtering van 20 procent over zich heen te krijgen. De mensen die de zorg hard nodig hebben krijgen minder uren hulp en ook nog van een slechtere kwaliteit, als de bezuinigingen uit de aanbesteding onverkort worden doorgevoerd.


Wethouder Florijn luistert naar de verhalen van de zorgmedewerkers en hun cliënten.

Beide partijen maakten maandag op de trappen van het stadhuis elkaar nog eens duidelijk waar zij staan. Een grote groep medewerkers van de thuiszorg en hun sympathisanten (waaronder veel SP’ers) maakten Florijn duidelijk hoe hard de mensen worden getroffen die op deze hulp zijn aangewezen. Er werden brieven van hen voorgelezen; twee van hen deden zelf hun relaas. De mensen zijn bang hun vertrouwde hulp kwijt te raken die vaak al jaren over de vloer komt. "Ze nemen me mijn levenslijntje af”, schreef een oude mevrouw. "Hebben ze in Den haag dan soms geen vaders en moeders”, vraagt iemand anders zich af.

Josine Strörmann spreekt de actievoerders toeJosine Strörmann spreekt de actievoerders toe

SP-raadslid Josine Strörmann zei maandag dat de bezuinigingen op de thuiszorg eigenlijk helemaal niet nodig zijn, omdat de gemeente Rotterdam 4,5 miljoen heeft "verdiend” op de eigen bijdragen. Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP vertelde dat de bezuinigingen in strijd zijn met de wet die voorschrijft dat gemeenten huishoudelijke zorg moeten organiseren. Het kabinet laat toe dat hiermee een loopje wordt genomen en daarom stelt de SP binnenkort in de Kamer voor deze gemeenten stevig aan te pakken.

Florijn lijkt wel enigszins gevoelig voor het argument dat de kwaliteit van de thuiszorg moet worden bewaakt. "We gaan niet op prijs aanbesteden. We kijken ook naar de kwaliteit van wat bedrijven bieden en hun werkgeverschap. Anders worden we geconfronteerd met erg dure zorg achteraf”. De wethouder gaat een dagje in de thuiszorg meelopen "om te voelen hoe het is”. Familie van hem die de sector kennen, hebben hem al gewaarschuwd de volgende dag alvast vrij te nemen. "Want het is zwaar werk”.

TV Rijnmond

U bent hier