h

Expo-plannen van de baan: Rotterdam grijp je kans!

9 mei 2016

Expo-plannen van de baan: Rotterdam grijp je kans!

Minister Kamp heeft een streep gezet door de plannen om de World Expo naar Rotterdam te halen. De financiële risico's zijn veel te groot, het aantal bezoekers overschat. De SP is om meerdere redenen blij met de beslissing uit Den Haag. Maar niet alle Expo-onderdelen zijn slecht, dus wil de partij dat het college plannen gaat presenteren om de goede onderdelen alsnog goed – financieel – te onderbouwen en uit te voeren.

Hoe gaan we het Merwe-Vier-gebied ontwikkelen van een vervuild haventerrein tot een fijne stadswijk? Is het tegen die tijd nodig dat er in deze wijk een brug richting Charlois komt te liggen? Zuid heeft behoeft aan een metroverbinding van oost naar west, wanneer en hoe gaan we die aanleggen? Hoe transformeren we van de haven met z'n petrochemie naar een voorbeeld van echt duurzame technologie? En hoe kunnen Rotterdamse werklozen profiteren van deze investerings- en bouwplannen? Allemaal belangrijke vragen die half en half in de Expodromen verwerkt zaten.

Als je daar de gebakken lucht uit had geslagen en vroeg naar de financiering en wat te doen als Den Haag geen groen licht zou geven, zoals SP-raadslid Tom Weerdmeester diverse malen deed, bleef het oorverdovend stil: 'Het is dus goed dat de minister de rem er op heeft gezet, de risico's zijn op deze manier te groot. Maar het niet doorgaan van de expo biedt Rotterdam juist een kans om al die afzonderlijke plannen goed te beoordelen, ook financieel. Plannen-in-stukjes- zijn ook beter bij te sturen als dat nodig is. Dus ik zie die voorstellen met interesse tegemoet.'

U bent hier