h

Groenkaalslag wordt groenvisie in Charlois

3 oktober 2011

Groenkaalslag wordt groenvisie in Charlois

In het voorjaar van 2010 werden bewoners van diverse wijken in Charlois onaangenaam verrast door het verwijderen van struiken en heesters in hun directe woonomgeving. Vanzelfsprekend volgde protest. De SP heeft in de deelraad de aandacht hiervoor gevraagd en de bewoners ondersteund. Eindresultaat is een meerjarenvisie van de deelgemeente over hoe om te gaan met het groen.

Belangrijkste uitkomst is dat bewoners en milieu-organisaties als de Bomernridders en het Rotterdams Milieucentrum, verenigd in een werkgroep, de deelgemeente gevraagd en ongevraagd adviezen gaan geven over groen en ze helpen bij de uitvoering van de groenvisie. Ook worden de mogelijkheden voor zelfbeheer van het groen vergroot. Daarnaast worden groene verbindingen bij de Groene Kruisweg, de Zuiderparkweg, Havenspoorpad en de Oldegaarde verbeterd.

De SP is blij met de nota, maar deze had in de ogen van fractievoorzitter Leo Smits nog wel een stapje verder mogen gaan. "De SP had ook graag gezien dat bij sloop/nieuwbouw de hoeveelheid groen op z'n minst gegarandeerd zou blijven. En veel van de singels, met name in het Zuiderpark, zouden ecologisch beheerd moeten worden." Tot slot pleitte de SP ook voor het platen van meer wintergroene gewassen als hulst en taxus in het Zuiderpark, zodat het hier ook 's winters mooi groen is.

Al met al is de SP blij met de groenvisie. Smits: "Charlois is de eerste deelgemeente waar zo'n visie een dergelijke prominente rol heeft gekregen en waar de bewoners en de groene organisaties zo'n belangrijke rol speelden en in de toekomst blijven spelen."

Nieuwe bomen aan de Strevelsweg(11-04-2011)
SP-Charlois: behoud plantentuin(10-11-2010)
SP-Charlois: Stop de kaalslag!(16-04-2010)

U bent hier