SP Charlois: stop de kaalslag
SP Charlois: stop de kaalslag
Het is de bedoeling dat op verschillende plaatsen in de deelgemeente Charlois lage struiken en onderbeplanting verdwijnen. Volgens de deelgemeente is onderhoud te duur en moeten de struiken wijken voor gras. De SP-fractie in Charlois is verontwaardigd en kaart het onderwerp aanstaande maandag in de raadsvergadering aan.
Aan de Boergoensevliet in Oud-Charlois, maar ook elders in die wijk en in andere wijken, is de deelgemeente van plan of al bezig alle struiken en ander laag groen te verwijderen en te vervangen door gras. De bewoners van de straten werden vorige week per brief voor een voldongen feit gesteld. De SP-fractie is boos over het voornemen en de manier waarop de plannen aan de bewoners meegedeeld zijn. Fractievoorzitter Leo Smits: “De gemeente zegt geen geld meer te hebben voor het onderhoud, maar als we Charlois een echt groene deelgemeente willen houden en maken, dan moet je niet beginnen met het bestaande groen te rooien, dan moet je er juist in investeren.”
Sommige bewoners onderhielden al langere tijd openbaar groen omdat het door de deelgemeente niet werd gedaan. Dat deden ze zonder morren, omdat het er in veel gevallen voor zorgt dat hun tuin fijn beschut ligt. Smits: “Je kan je dus afvragen hoeveel de besparing precies is, met een maatregel die zo veel mensen tegen de borst stuit.”
De verontwaardiging van de SP-fractie is ook gewekt door de manier waarop de deelgemeente de plannen aan de bewoners heeft gepresenteerd: namelijk als voldongen feit. En ook op de bewonersavond eerder deze week, stelde de deelgemeente zich arrogant op. Bewoners kregen geen antwoord op vragen als 'hoeveel bezuinigt de gemeente echt met de maatregel?', 'waarom is ook het stukje groen dat ik zelf onderhoud gerooid?' en 'waarom is er nooit gecontroleerd of het onderhoud aan de struiken wel goed wordt gedaan?' Smits: “Dit is echt een voorbeeld van een maatregel waarbij bewoners niet gekend en geraadpleegd zijn. Wie kent z'n eigen straat nu beter dan de Charloiser zelf? Als de deelgemeente een probleem heeft met het groenonderhoud, heeft ze als eerste de bewoners te raadplegen: je zal zien dat er dan interessante oplossingen komen bovendrijven. Dat werkt beter dan van achter één of ander bureau een paar percelen groen te schrappen.”
Update: Tijdens de deelraadsvergadering afgelopen woensdag herhaalde Leo Smits de bovengenoemde argumenten. Bewoners en Stichting de Bomenridders, die kwamen inspreken, ondersteunden zijn pleidooi.
Bewoner van de Boergoensevliet en SP-lid Bert König was een van de insprekers: lees hier zijn bijdrage.
- Zie ook:
- Duurzaamheid en groen
- Charlois