h

Kameraden uit Luxemburg op bezoek

30 maart 2010

Kameraden uit Luxemburg op bezoek

Vorig weekend ontving de SP kameraden van Déi Lénk in Rotterdam om te praten over onder andere websites, media, het contact met de mensen en de buurt, kortom, het analyseren van de verschillende werkwijzen van de onze partijen. Een rondleiding, verzorgd door de afdeling Rotterdam, kon niet niet ontbreken in het programma.

Dei Lenk'ers en SP'ers bij 'Kabouter buttplug'

Déi Lénk is de meest linkse partij in het zestigkoppige parlement van Luxemburg. Bij de laatste nationale verkiezingen vorig jaar sleepte de partij één zetel in de wacht.

Op het slaapadres deden de Rotterdamse SP'ers eerst uit de doeken hoe zij te werk gaan bij het leren kennen van de wijken in de stad en de Rotterdammers. Onder de vlag 'Buurten in de wijken' wordt een deel van de stad uitgekozen om met een ploegje heen te gaan en deur aan deur aan te bellen. Gewoon, om te vragen hoe het is in de wijk, wat er goed gaat en wat niet. “Of we dan geen propaganda verkopen?”, was de terechte vraag. Voor het geval bewoners geïnteresseerd zijn, gaan er altijd ook wat flyers mee in de tas, maar voorop staat het luisteren naar wat de mensen zelf te melden hebben. Met mensen die als oplossing voor de problemen in de wijk 'met 'stuur alle buitenlanders terug naar hun eigen land' komen, wordt stevige discussie gevoerd.

Daarna volgde een wandeling door de stad. Via de Witte de With, waar even werd binnengepiept bij de tentoonstelling 'The people united will never be the defeated'. De expositie rondom de gemeenteraadsverkiezingen, met onder andere kunst uit de fractiekamers van de diverse politieke partijen. De SP zond voor de tentoonstelling onder andere de raadsbijdrage van Theo Coskun over de mosquito in... onze gasten waren geshockt dat een dergelijk apparaat ook daadwerkelijk gebruikt wordt.

Daarna zette de stoet zich in beweging richting Blunderput. De museumparkgarage die al maar duurder en duurder werd en straks parkeerplaatsen van een ton per stuk zal herbergen. Problemen als dit soort kostenoverschrijdingen zijn helaas niet uniek in Rotterdam.
Op naar de Nieuwe Binnenweg met z'n diversiteit aan kleine ondernemers. De SP vindt dat zij, zeker in tijden van crisis, extra steun verdienen omdat het werk zwaar is maar ook omdat levendige winkelstraten zorgen voor een levendige buurt.

uitleg op het Gerrit Sterkmanplein

Via het Gerrit Sterkmanplein – met daar een verhaal over Sterkman dat goed past op een plek met vooral sociale woningbouw in hartje centrum – naar het eindpunt van de rondleiding: de omstreden Santaclaus, protest tegen de Westerse consumptiemaatschappij, na vele omzwervingen nu eindelijk definitief gestationeerd in winkelhartje stad.

De vergelijking tussen Nederland en Luxemburg gaat op vele terreinen mank. Rotterdam kent ongeveer 600.000 inwoners, het hele land Luxemburg ongeveer 550.000. Problemen met veiligheid en integratie zijn er ook, maar van een ander kaliber. De SP telt meer dan honderd afdelingen, Déi Lénk slechts twee. Toch waren er voldoende aanknopingspunten om onze gasten eens met een wederbezoek te verblijden.
Onze vrienden gaan het eens proberen, zomaar aanbellen bij onbekenden in een vreemde wijk. Eens horen wat de mensen te zeggen hebben.

De site van Déi Lénk
De speerpunten van Déi Lénk

U bent hier