h

ROOD teleurgesteld in mosquito-plan Aboutaleb

30 juli 2009

ROOD teleurgesteld in mosquito-plan Aboutaleb

Burgemeester Aboutaleb wil doorgaan met het plaatsen van mosquito's in Rotterdam. Dat heeft hij onlangs bekendgemaakt. Mosquito's zijn apparaten die een irritante hoge zoemtoon verspreiden, bedoeld om hangjongeren weg te jagen. ROOD, jong in de SP, is teleurgesteld dat Aboutaleb geen duidelijke keuze durft te maken. Kevin Levie van ROOD: 'Goedwillende jongeren worden straks nog steeds uit hun eigen buurt weggepest, nota bene in het jaar dat Rotterdam Europese Jongerenhoofdstad is.'

Sinds vorig jaar worden er in Rotterdam geen nieuwe mosquito's meer opgehangen, in afwachting van een nieuw voorstel. Dat voorstel is er nu: voortaan beslist de burgemeester over plaatsing van mosquito's, en wordt de plaatsing iedere zes maanden geëvalueerd. Eerst moeten andere middelen geprobeerd zijn, er worden waarschuwingsborden geplaatst, en de mosquito mag niet opgehangen worden vlakbij voorzieningen waar jongeren ook gebruik van moeten kunnen maken. Ook van de huidige - 37! - mosquito's wordt opnieuw beoordeeld of ze terecht geplaatst zijn.

Dit voorjaar trokken de burgemeester en de politie in het AD Rotterdams Dagblad het boetekleed aan. De afgelopen jaren zijn jongeren teveel opgejaagd en jongeren die niets verkeerd doen hebben gewoon het recht op straat te zijn, stelde burgemeester Aboutaleb toen.

Kevin Levie: 'De burgemeester zou aan die inzichten consequenties moeten verbinden, en eindelijk moeten kiezen voor een fatsoenlijke benadering van Rotterdamse jongeren. Als de gemeenteraad dit voorstel dit najaar aanneemt, zal het gevolg hoe dan ook zijn dat de wildgroei aan mosquito's in Rotterdam gewoon doorgaat en dat er steeds meer bij zullen komen. De nieuwe zorgvuldigheidseisen doen daar niets aan af. Wat de SP en ROOD betreft blijft gelden: de mosquito is geen oplossing voor overlast en treft veel jongeren die niets verkeerd doen. Wij gaan daarom door met onze acties tegen de mosquito, samen met Rotterdamse jongeren.'

Ruimte voor jongeren: geen woorden maar daden!(21-04-2009)
College moet ingrijpen in mosquito-fetisj Lockhorst(18-03-2009)
SP-jongeren roepen op tot proefproces mosquito (20-11-2008)

U bent hier