h

SP-jongeren roepen op tot proefproces mosquito

20 november 2008

SP-jongeren roepen op tot proefproces mosquito

Als de gemeente Rotterdam doorgaat met het ophangen van nieuwe mosquito's zal ROOD, jong in de SP, een proefproces starten om de apparaten weg te krijgen. Volgens minister Ter Horst is de mosquito, een apparaat dat hangjongeren met een irritante zoemtoon verjaagt, mogelijk in strijd met bepaalde grondrechten. Dat zei zij vanavond in de Tweede Kamer. Gemeenten kunnen volgens de minister de apparaten op eigen initiatief verwijderen, of het laten aankomen op een uitspraak van de rechter.

Kevin Levie van ROOD: 'Wij gaan Rotterdamse jongeren vanaf dit weekend op straat oproepen tegen de wildgroei van mosquito's te protesteren. Als dat nodig is ook bij de rechter: volgens Ter Horst is het apparaat immers mogelijk in strijd met de grondwet. Jongeren die willen meedoen met zo'n proefproces, kunnen zich bij ons melden.' Volgende week donderdag zal SP-fractievoorzitter Theo Coşkun ook in de Rotterdamse gemeenteraad opnieuw pleiten voor een stop op de mosquito.

De SP en ROOD protesteren al langer tegen de mosquito, die een hoge pieptoon van ongeveer 90 decibel verspreidt. Volgens de SP lost het apparaat niets op en worden tal van jongeren die niks verkeerd doen erdoor getroffen. In de regio Rijnmond hangen al ongeveer zeventig mosquito's. De Rotterdamse PvdA kondigde vorige week aan dat ze dat aantal graag nog verder ziet groeien.

Luister naar een discussie in Stand.Café met Kevin Levie over de mosquito (WMA; Radio 1, 21-11-2008)
Wildgroei mosquito's dreigt door te gaan (13-11-2008)
Zet mosquito's uit gedurende onderzoek (29-02-2008)
SP-jongeren delen oordopjes uit tegen mosquito (15-12-2007)

U bent hier