h

Opstand tegen sloop in programma 'Opstandelingen'

31 mei 2021

Opstand tegen sloop in programma 'Opstandelingen'

Foto: SP Rotterdam

Rotterdammers komen massaal in opstand tegen het sloopbeleid van de gemeente. Op donderdag 3 juni is deze opstand te zien in het programma 'Opstandelingen' op NPO 2 om 20:25: 'Huizen in wijken met minder draagkrachtige burgers worden gesloopt om plaats te maken voor duurdere woningen en mensen met geld.' Afgelopen zondag hebben Rotterdammers folders rondgebracht in Crooswijk om om het programma en het sloopbeleid onder de aandacht te brengen. De uitzending is nu online te bekijken.

SP bestuurslid Wijnand Rijnders en actievoerder Menno Janssen hebben de opstand tegen sloop in 2004 meegemaakt toen er plannen waren om Crooswijk te slopen. Samen hebben zij de krachten gebundeld en ondersteunen zij bewoners tegen sloop door heel Rotterdam. Door het organiseren van bijeenkomsten en het opzetten van bewonerscommissies staan bewoners sterker in hun schoenen.

Een filmploeg van BNN-VARA heeft de afgelopen zes maanden gefilmd tijdens vele woonacties waar de SP bij betrokken was. De opstand tegen sloop in o.a. de Fazantstraat, Pompenburg en de Tweebosbuurt is op 3 juni 20:25 te zien op NPO 2.

Het programma 'Opstandelingen' beschrijft de opstand in ''Sloopstad Rotterdam'' als volgt: 'De gemeente Rotterdam wil meer diversiteit in haar bevolkingssamenstelling. Huizen in wijken met minder draagkrachtige burgers worden gesloopt om plaats te maken voor duurdere woningen en mensen met geld. De oorspronkelijke bewoners hebben weinig andere keus dan te vertrekken. Sophie volgt Menno, die zich al jaren hun lot aantrekt en ze aanzet om in opstand te komen. Een strijd tegen de sloop van de wijk en de afbraak van de saamhorigheid, die in de wijk Tweebos tot een bittere ontknoping komt.'

Rotterdammers uit o.a. Schiebroek, Centrum, Zuid, Kralingen kwamen afgelopen zondag bij elkaar in Crooswijk om flyers te verspreiden om  het programma onder de aandacht te brengen.

Bekijk de uitzending nu online: https://www.npostart.nl/opstandelingen/03-06-2021/BV_101406059

 

U bent hier