h

Fazantstraat slopen? Ech nie Kurvers!

2 november 2020

Fazantstraat slopen? Ech nie Kurvers!

Foto: SP Rotterdam

Op het schoolpleintje midden in de Fazantstraat werd gistermiddag 1 november een corona-proof openlucht bijeenkomst gehouden door de SP. Actievoerder Menno Janssen, bestuurslid SP Rotterdam Wijnand Rijnders en fractiemedewerker Emin Basoglu waren naar de Fazantstraat/Vogelbuurt afgereisd.

Oorspronkelijk bedoeld als een gesprek met de actieve bewoners uit de Fazantstraat/Vogelbuurt werd het een bijeenkomst met een forse opkomst van ongeveer 40 bewoners. De actieve bewoners hadden ook hun buren meegenomen!

Menno stak direct van wal dat de bewoners zich moeten organiseren om een vuist te maken tegen het sloopplan van VVD-wethouder Kurvers. Er werden pro-forma bezwaarschriften, opgesteld door het Advocatencollectief Rotterdam, uitgedeeld. Ons raadslid Kees Jonker kwam de bewoners een hart onder de riem steken.

Uit de vele gesprekken met de bewoners kwam de frustratie over het sloopplan naar voren. Vooral het wegzetten van de Vogelbuurt als criminele buurt en het gemeentelijke voorkeursrecht stuitten veel bewoners tegen de borst.

In Rotterdam zijn we een nieuwe fase in gegaan. De sloopwoede van Kurvers beperkt zich niet meer tot de sociale huursector maar strekt zich nu ook uit naar de betaalbare koopsector. Bewoners waarvan het stadsbestuur zegt ze graag in deze stad te willen hebben. En hij wil als VVD-er, kampioen van de vrije markt, gebruik van het gemeentelijk voorkeurrecht waardoor bewoners nog alleen zaken kunnen doen met een monopolist: de gemeente. En de bewoners een hogere vrije marktprijs ontzeggen. Terwijl de koop- en huur prijzen de hemel in stijgen en er steeds minder betaalbaar is te vinden.

De bewoners werden ook door Wil de Ben van de Wielewaal een hart onder de riem gestoken. “Er wordt al sinds 1985 al over de sloop van de Wielewaal gesproken maar wij Wielewaalers zijn er nog steeds. We hebben een goed plan om betaalbare woningen terug te bouwen. Geloof in je zaak en ga de strijd aan! “

Ondertussen werden tientallen pro-forma bezwaarschriften opgehaald van bewoners die zelf geen nog geen bezwaarschrift hadden ingediend. Deze zullen collectief worden ingediend. En er zijn anti-sloopposters uitgedeeld die direct zijn opgehangen.

Over 2 weken, zondagmiddag 15 november om 14:00, zal een nieuwe buurtbijeenkomst worden georganiseerd.

U bent hier