h

Bewoners Fazantstraat en Vogelbuurt spreken zich uit tegen de sloopplannen

10 december 2020

Bewoners Fazantstraat en Vogelbuurt spreken zich uit tegen de sloopplannen

Foto: SP Rotterdam

Gisteren tijdens de commissievergadering van Bouwen, Wonen en Buitenruimte hebben 18 bewoners zich uitgesproken tegen de sloopplannen met de Fazantstraat en Vogelbuurt. Alle 18 insprekers zijn unaniem tegen de sloopplannen van wethouder Kurvers. De bewoners hebben gesproken en voor de SP is het duidelijk: Slopen is bezopen!

De SP was al vanaf het begin tegen de voorgenomen plannen van het college met de Fazantstraat. Op 7 oktober riepen we al om een plan B met inspraak van de huidige bewoners. Op 9 oktober lanceerde de SP een enquête om te peilen of bewoners blij zijn met de woning en buurt. De uitslag spreekt boekdelen: 99% van de bewoners zijn gewoon blij met de Fazantstraat en de Vogelbuurt. 

Op 1 november ging de SP samen met Menno Janssen langs bij de Fazantstraat. Op coronaproof wijze kwamen er toen meer dan 40 bewoners bij elkaar. Daarna zijn deze bijeenkomsten bijna wekelijks vervolgd en zijn de bewoners geïnformeerd en georganiseerd om in verzet te komen. Onder andere de posters en de ondersteuningsformulieren voor de bewonerscommissie zijn tijdens deze bijeenkomsten door de bewoners uitgedeeld aan buurtbewoners.

De gemeente heeft de bewoners nooit adequaat geïnformeerd of naar de bewoners geluisterd. De ondersteuning en inzet van de SP wordt dan ook zeer gewaardeerd.

Gisteren was dan de dag waar veel bewoners naar uitkeken. De dag dat het college eindelijk eens naar de bewoners zou luisteren. Van de mogelijkheid tot inspraak werd dan ook goed gebruik van gemaakt: maar liefst 18 insprekers hadden zich aangemeld. Tijdelijk SP raadslid Kees Jonker was erbij om vragen te stellen tijdens de commissievergadering.

Een kleine greep uit de 18 bijdrages van gisteren over de sloopplannen van de Fazantstraat en Vogelbuurt. Elisabeth: 'De bewoners hoeven niet weggejaagd te worden. Er kan beter geïnvesteerd worden in de huidige woningen en bewoners' Philippe: ‘This is the worst plan at the worst time.' Maaike: ‘'Er schijnen huisjesmelkers te zijn. Ik stel voor om dat gericht aan te pakken.' Mitchell: ‘Ik kan nergens anders een woning vinden’

Na het inspreken op het Stadhuis overhandigde Kees Jonker een bos bloemen aan Louise van Gend voor haar onvermoeibare inzet voor de Fazantstraat en de Vogelbuurt. Louise heeft krachtig laten zien dat de buurtbewoners blij zijn met de wijk en niet weg willen.

Omwonende van de Fazantstraat, mevrouw Brosky-van Roon: ‘De Vogelbuurt is al divers. Op alle mogelijke manieren. Er is geborgenheid en veiligheid. Door sloop en nieuwbouw gaat het dorpse karakter van de wijk weg. Renovatie is vele malen goedkoper en beter dan sloop.'

Laatste inspreker van de dag was meneer Van der Meer: ‘Laag inkomen staat niet gelijk aan armoede en achterstand. Ik ben tevreden met mijn woning en buurt met veel betrokken bewoners. Ik wil tegen het college zeggen: Wees tevreden met de Fazantstraat zoals het nu is. Met sloop verlies je zoveel.’

De bespreking over de Fazantstraat en de Vogelbuurt is geschorst tot volgende week 16 december. Na alle insprekers en informatie is er besloten om volgende week over de plannen te debatteren. De SP staat vierkant achter de bewoners: Slopen is bezopen!

U bent hier