h

Briefje aan Marco Pastors, directeur van Rotterdam Zuid

6 oktober 2020

Briefje aan Marco Pastors, directeur van Rotterdam Zuid

Foto: Luc Schol / Pieter Schol

Beste Marco, nu moet weer de Vogelbuurt op Zuid plat. Maar Marco Pastors is ooit dit begonnen. Maar waarom? Niemand die het meer weet. Dus daarom deze directe vraag aan Marco: weet je wel dat je deze stad in je greep houdt? Wat je aanricht in de Tweebosbuurt? En dat het niet beter wordt. En dat je met een oplossing voor het verleden komt?

Ik kwam ooit de Kuip binnen tegen de Borussen. Het licht, de tribunes. Mijn neefje Bert toen al een legende. Diverse keren heeft Nederland zijn sunnie behind gezien.

Hij is de echte stem van Zuid. Niet die van jou, Marco Pastors. Zie je nog staan met lang haar. Naast Pim, na de overwinning. Die Pastors. Nu grijs pak, haar in toon. Maar Marco. Dat was twintig jaar geleden.

Ben je een beetje zat.

Nu zou ik je een zwart pak aanraden. Merken kan je aan mij vragen. Grijs staat je niet. Tja hoe ik dat weet? Ik ben in de Millionarsclub in New York geweest. Met Kurt Vonnagut aan de bar en een zwarte bediende die mij afstofte in de wc. Tijdens een borrel toen ik bezig was met Esquire. Toen ik hem vroeg doe dat niet, zei hij iets wat me altijd is bijgebleven: ‘You must be very important because you wear jeans.’ Dus een stem uit het verleden. Ik hoop dat jij, Pastors, ook ooit uit je provenciale modus komt. Want daar gaat het om.

We gaan nog steeds op Zuid met een beperkte visie aan het werk. We zijn geen Barendrecht. Nooit geweest en nooit in de toekomst.

Wordt wakker. Die Woonvisie is zo bekrompen en ooit dacht ik dat jij, Pastors, een visie had.

Natuurlijk Marco, je hebt alles te danken aan Pim. De Esquire boy. Ik heb dat blad met inderdaad Peter R. de Vries en heel veel anderen opgezet.

Waarom ik dit uit de kast haal, Marco? Esquire enzo?

Omdat ik jou je provinciale gedachtengoed wil laten zien. En nog veel belangrijker dat er heel, heel veel mensen hier willen blijven wonen. En jij met je totaal verouderde visie de partijen in je houdgreep houdt. Want het gaat weer beginnen in de Fazantstraat. Enig idee wat je aanricht?

Nog een zin dat je van elke wijk een Amsterdamse Pijp wilt maken? Een Amsterdamse Pijp. Daar kunnen ook geen normale mensen meer wonen. Daar was ooit Leefbaar voor: normale mensen.

Ga je schamen hoeveel onrust je veroorzaakt en denk na of je pak nog wel van deze tijd is.

Beste Marco, je leeft in het verleden. Laat mij niet de culturele revolutie najagen. Dat is ook het verleden. Laat Rotterdammers leven in Rotterdam. En laat ze in Rotterdam.

En koop een ander pak. En nooit, nooit bruine schoenen!

Pieter Schol, Burgerlid SP Rotterdam.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier