h

Wielewaalers in actie

4 juni 2015

Wielewaalers in actie

Foto: Querien

Honderdtwintig Wielewaalers verzamelden zich  gisteravond om de Rotterdamse politiek een warm welkom te geven in hun wijk. De intitiatiefnemers van het alternatieve plan 'Van en Voor de Wielewaalers' informeerden raad en gebiedscommissie over hun plannen en de vastgelopen onderhandelingen met Woonstad. SP-tweede kamerlid Sadet Karabulut was ook aanwezig om de bewoners een hart onder de riem te steken.

Bewoners uit de Wielewaal laten zich niet wegsturen door Woningcorporatie Woonstad. Met een groot spandoek stonden ze afgelopen week al voor het kantoor van de corperatie. Ze zijn boos omdat, volgens hun, Woonstad vast blijft houden aan haar eigen oude plannen, waarbij nog maar een beperkt deel sociale huur teruggebouwd wordt.

Draagvlak
Gisteravond presenteerden de bewoners hun eigen plan: 'Van en Voor de Wielewaalers' aan de gebiedscommissie Charlois en de raad. Bij binnenkomst werden alle politici warm ontvangen door meer dan honderd Wielewaalers. Hiermee lieten zij zien dat hun eigen plan op groot draagvlak in de wijk kan rekenen.

Ook de SP is te spreken over het alternatieve plan en snapt niet waarom Woonstad de boot afhoudt. Raadslid Querien Velter: "Het enige wat wij horen is dat Woonstad het alternatieve plan van de bewoners niet haalbaar acht, maar als je vraagt om hun eigen plan blijft het stil. Er moet zo snel mogelijk boven tafel komen wat Woonstad wél wil, zodat er een fatsoenlijke draagvlakmeting gehouden kan worden onder de bewoners. Laat de Wielewaalers maar kiezen!'

Foto: Riene Verburgh

Meer zeggeschap
Naast het behoud van de sociale structuur en betaalbare woningen, vindt de SP het belangrijk dat bewoners meer zeggeschap krijgen en houden over hun woning en leefomgeving.

SP-Tweede Kamerlid Karabulut: "De SP heeft afgelopen jaar afgedwongen dat huurders en gemeente, in het kader van de nieuwe Woningwet, meer zeggenschap krijgen richting de corporaties. De Wielewaal is precies zo'n voorbeeld waarbij huurders nu extra mogelijkheden krijgen om invloed uit te oefenen op herstructurerings-plannen van de corporatie. Denk aan een huurdersraadpleging van individuele huurders en een volwaardige rol bij het maken van prestatieafspraken."

SP-Kamerlid Karabulut overhandigde vandaag het alternatieve bewonersplan aan minister Blok en gaat ook daar de houding van de corporatie Woonstad aan de orde stellen. De SP in Rotterdam gaat komende tijd het debat aan met de wethouder over de herstructurering van de Wielewaal, om onder andere te pleiten voor een goede draagvlakmeting.

Foto: Kirsten

 

 

U bent hier