h

Blog Ilyas Boujdi: Rotterdam, studentenstad?

14 maart 2014

Blog Ilyas Boujdi: Rotterdam, studentenstad?

Al sinds de eerste keer dat ik in Rotterdam was, rond mijn vijfde, heb ik hier willen wonen. De hoge gebouwen en de haven hebben een blijvende indruk op me gemaakt. Ik zei tegen mijn vader dat ik hier ooit ging wonen en toen ik eenmaal klaar was op de middelbare school ben ik kamers gaan zoeken. Nu woon ik hier al bijna twee jaar en heb ik gemerkt dat ondanks hoe mooi de stad is, er veel mis is en je hoeft niet heel hard te zoeken om dat te ontdekken. Zo is er ook veel te verbeteren voor de studenten in Rotterdam.

Als je het over studentenhuisvesting in Rotterdam hebt, dan is de situatie weliswaar beter dan in Amsterdam of Utrecht. Dat wilt helaas niet zeggen dat het hier wel goed is. Er zijn genoeg kamers te vinden, als je maar kunt betalen. Het tekort aan betaalbare woningen in Rotterdam geldt niet alleen voor minima, maar ook voor studenten. Het is een groep waarvan men veel verwacht in de toekomst, maar waar het college en het kabinet veel blokkades voor neerzetten. In Rotterdam is het moeilijk om aan een kamer te komen voor rond de 300 euro en mocht je die vinden dan is het op een ongunstige locatie.

Huur te duur

De meeste studenten wonen in Kralingen, in West (tussen Dijkzigt en Delfshaven) en Noord. Mijn vorige woning in Noord was een kamer van 25m², slecht geïsoleerd en ik deelde een keuken, toilet en badkamer. Ik was dagelijks, als alles mee zat, 30-40 minuten kwijt aan reizen. Daarvoor betaalde ik €310 per maand. Nu, in Kralingen bewoon ik een kamer van 12m² met twee medebewoners op tien minuten afstand van de universiteit en betaal €400 p/m.

Een uitwonende student krijgt van de overheid €351,14 per maand (€279,14 studiefinanciering en €72 zorgtoeslag). Aan huur en zorg ben ik al meer dan €500 kwijt. Daar komen nog kosten bij voor de telefoon, collegegeld, boodschappen, kleding, schoolboeken, uitgaan, printen etc… Kortom je wordt verplicht om er bij te werken (als je een baan kan vinden) of te lenen als je ouders het niet breed genoeg hebben om je te ondersteunen.

Gemeentebeleid

Studiefinanciering en zorgtoeslag zijn geen gemeentebeleid, dat weet ik. Wat de gemeente wel kan doen is beleid voeren op woningen om het betaalbaar te maken. Het is voor de studenten de grootste kostenpost en daar kan op jaarbasis honderden euro's op bespaard worden. Laatst sprak ik een aannemer die goedkope studentenwoningen bouwde in Kralingen. Hij moest van wethouder Karakus, zo vertelde hij, een garage bij de woningen bouwen die hem €700.000 heeft gekost. Dit dreef de huurprijs natuurlijk flink omhoog. Achteraf zei de gemeente dat dit niet meer nodig was. Nu vraag ik me af wie hier bij gebaat is? Niet de studenten en niet de aannemer.

Uittocht van studenten

Dan is het ook nog eens zo dat studenten na hun studie massaal de stad uit gaan. Dat komt ten eerste door de dode wijken, Rotterdam heeft last van spookstraten waar ooit levendige winkelstraten waren. Zwart Janstraat en de Oudedijk hebben de afgelopen jaren veel winkels zien sluiten. Buurthuizen verdwijnen, je mag geen biertje drinken op een bankje in je eigen straat, er zijn weinig uitgaansgelegenheden buiten het centrum en de buren bellen de politie als je participeert door je eigen feestjes te organiseren. Er is in Kralingen net genoeg om niet vaak de buurt uit te moeten en de stad te ontdekken, maar zo weinig te doen dat je naar het centrum moet voor vermaak. Dat laatste geldt voor veel wijken, dat komt door het ‘alle ballen op de binnenstad’-beleid van dit college.

Ten tweede er zijn weinig stageplekken en banen in Rotterdam. De net afgestudeerden in de stad moeten vaak naar Den Haag of Amsterdam. Ik studeer communicatie en media met twee specialisaties: politieke communicatie en entertainment. Er zijn helaas weinig banen daarvoor in Rotterdam, maar ik ga NIET in Amsterdam wonen!

Er is genoeg om te verbeteren in de stad voor en met de jongeren en studenten. Daar wil ik me de komende jaren mee bezig houden. Vraagstukken zoals “Hoe krijgen we betaalbare woningen voor studenten?” “Hoe betrekken we ze bij de gemeenschap in de wijken?” “Hoe krijgen we banen voor ze in de stad?” is waar ik antwoorden voor ga zoeken. Ik geloof dat de antwoorden in de stad te vinden zijn. Bij de studenten zelf!

Ilyas Boujdi studeert communicatiewetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is actief bij ROOD. Ilyas staat op plaats 7 voor de gemeenteraadsverkiezingen en nummer 5 voor gebiedscommissie Kralingen-Crooswijk.

U bent hier