h

Lege winkelstraten voor volle koopdozen

27 mei 2013

Lege winkelstraten voor volle koopdozen

Leegstaande winkels zie je steeds meer in Rotterdam. Nu het eenzame winkeltje op de hoek vrijwel is uitgestorven zijn in de wijken hele winkelstraten aan de beurt. Lange winkellinten zoals Nieuwe Binnenweg – Schiedamseweg, Middellandstraat – Vierambachtstraat, Zwartjanstraat – Noordmolenstraat en Beijerlandselaan – Groene Hilledijk krijgen het moeilijk. Burgemeester en wethouders stellen nu in hun ‘Detailhandelsvisie’ voor om het centrum verder te versterken en winkelstraten in de wijken voor een groot deel te laten afsterven. De SP vindt dit erg zorgelijk.

Deze ontwikkelingen begonnen al in de jaren ’90 door de uitbreiding van de nieuwe overdekte winkelcentra Zuidplein en Alexandrium, en door uitbreiding van het winkeloppervlak in het centrum. Door de bankencrisis van 2008 is het daarna alleen maar erger geworden. Nu zou alle aandacht moeten gaan naar 'koopdozen' zoals Forum en de Markthal in het centrum. Behalve dat de Rotterdamse SP zich altijd heeft ingezet voor de kleine ondernemers, vindt de partij het ook van belang dat winkelstraten in buurten buiten het centrum voorzien moeten blijven van een fatsoenlijk winkelbestand. Met een levendige winkelstraat blijft het prettig wonen volgens de SP.

Erik Meijer We vroegen Erik Meijer om de stand van zaken. Erik Meijer is burgerraadslid voor de SP in de gemeenteraadscommissie die over economische zaken gaat: ‘Vijftien jaar geleden werd in de deelgemeenteraad van Delfshaven mijn motie aangenomen (toen nog deelraadslid) om de bestaande winkellinten actief te beschermen. Daarna heeft de gemeente Rotterdam jarenlang gevonden dat de winkellinten moesten blijven, en een aantal steunmaatregelen gefinancierd. Maar dat stopt. Alle aandacht gaat nu uit naar nóg meer winkels in het centrum door het bouwen van projecten zoals Markthal en Forum.’

Wat is daar zo erg aan? Daar loop je toch lekker droog?
Erik Meijer: ‘Het is slecht voor de winkeliers én de wijkbewoners. De winkeliers worden te afhankelijk van grote projectontwikkelaars die hoge huren en andere eisen stellen. De nieuwe winkelcentra werden gebouwd met het idee dat iedereen steeds meer te besteden krijgt en dat de bevolking sterk blijft groeien. Toen was er nog te weinig winkelruimte, nu is er veel te veel. De oude winkelstraten zijn een beetje het cement in de wijken. Je kunt dicht bij huis je boodschappen doen, het is een ontmoetingsplek en het draagt bij aan de sociale veiligheid. In Zuid-Europese steden zie je al dat winkeletalages worden dichtgemetseld of dat de rolluiken gesloten blijven. Dat tast de leefbaarheid aan.’

Schrikt alleen de SP daarvan? Andere partijen zullen daar toch ook niet in willen berusten ?
Erik Meijer: ‘Dat doen ze inmiddels helaas wel. Op 22 mei hebben we dit probleem uitgebreid besproken in de gemeenteraadscommissie EHMV. VVD en D66 vinden een koude sanering onvermijdelijk; in hun idee willen de mensen van nu alleen nog kopen in grote nieuwe koopdozen en niet in winkelstraten, afgezien van de buurtsupermarkt voor hun dagelijkse voedsel. De overige partijen zijn net als de SP niet blij met wat er nu gebeurt, maar ze hopen dat het vanzelf nog goed komt. Bij voorbeeld doordat inwoners van andere steden opeens massaal hun inkopen komen doen in Rotterdam. Ze willen geen geld steken in het behoud van bestaande winkelstraten of een algehele rem zetten op de komst van nog meer koopdozen’.

Bijna alle andere partijen vinden een debat over dit probleem in de voltallige gemeenteraad niet nodig. Zij willen rustig de komende ontwikkelingen kunnen afwachten. De eigenaren en bouwers van koopdozen zijn tevreden, zij hopen een groot deel van het winkelbestand te kunnen binnenslepen. Maar de winkeliers betalen de rekening, als hun winkelstraten langzaam doodbloeden moeten ze sluiten zonder schadevergoeding. De SP gaat door met aandacht vragen voor die komende verslechteringen en de manieren waarop je die kunt tegengaan.

 

Wijkeconomie volgens de SP
Ondernemer: SP is eigenlijk de enige partij die echt met kleine bedrijven bezig is
Nota Hart voor de Zaak

 

U bent hier