Buurten in Bloemhof en Hillesluis
Buurten in Bloemhof en Hillesluis
De SP-fractie stak deze week de vrieskoude brug over voor een buurtbezoek aan Hillesluis en Bloemhof. Hoe staat het met de voorzieningen in deze buurten van Feijenoord?
De SP-raadsleden spraken met verschillende bewoners en vrijwilligers tijdens de 'soepterrine' voor de buurt in Wijkgebouw Kamelia in Bloemhof. Met een kopje soep en een boterham kunnen veelal oudere bewoners voor weinig geld lunchen en bijpraten. De SP-ers schoven aan en spraken met hen over de buurt. Er blijft weinig over voor de bewoners. Buurthuizen zijn of gaan dicht. Kleine activiteiten, bijvoorbeeld uitstapjes voor eenzame ouderen worden stopgezet. Maar ook het buurtvadersproject is stopgezet en de bewonersorganisatie is opgeheven. 'Aboutaleb', zo vertelde een oude bewoonster, 'Hij zei: Ik kom snel eens langs', waarop zij antwoordde 'U moet niet langs komen, maar binnenkomen.' Volgens haar wordt de oudjes in de buurt wel heel veel afgepakt, ze vroeg zich af of de bestuurders zelf geen ouders of grootouders hebben?
SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn spreekt de bewoners in Wijkgebouw Kamelia toe
Vrijwilligster Lea draait de balie voor de Vraagwijzer, die drukt wordt bezocht in Kamelia. Ook belt zij de 32 bewoners die een geïsoleerd bestaan leiden in de buurt en vraagt hen of alles nog goed gaat en onderneemt actie wanneer mensen twee dagen niet opnemen. De SP-ers spraken ook met bewoners, Lies en Magreth, die actie ondernemen om buurthuis Oleander met zelfbestuur weer open te stellen voor de buurt. Lies heeft zelf 23 jaar bij SWF (welzijn) gewerkt en is sinds haar ontslag actief als vrijwilligster. Ze hebben het plan ingediend bij de deelgemeente, maar vonden dat ze niet echt serieus genomen werden toen ze kwamen inspreken. De fractie beloofde nog een aparte afspraak met deze dames en nog een keer op de soep te komen bij de bewoners. En dan maar hopen dat opbouwwerker Ellen nog in dienst is. Want zonder haar kunnen de vrijwilligers het niet.
SP-raadslid Josine Strörmann in gesprek met medewerkers van 't Ravennest
De volgende afspraak was in Hillesluis, bij buurthuis 't Ravennest. Ze bestaan nog, maar hoelang? Ze draaien met 1 vaste kracht, Rinus. En natuurlijk Aad, die al 32 jaar actief is in 't Ravennest. Vrijwilligers kunnen de verantwoordelijkheid niet aan volgens vrijwilligster Petra, dat is het grootste probleem, sommigen hebben tijd genoeg maar vrezen de druk. Ze kunnen beroepskrachten nooit vervangen.
De kinderactiviteiten zijn aanbesteed en worden gedaan door Twarn (uit Tilburg), een groot gemis voor 't Ravennest. De verhouding met de deelgemeente is op zijn zachtst gezegd 'niet zo best'. Ook zij hebben een plan ingediend voor het buurthuis, ook zij voelden zich niet serieus genomen tijdens het inspreken en hebben nooit een verslag of antwoord gekregen, aldus Aad. Van de negen buurthuizen in heel Feijenoord zijn er nog vier over, in Hillesluis alleen nog 't Ravennest.
Tenslotte brachten de SP'ers een bezoek aan Sportspeeltuin Hillesluis. Het gaat goed met deze speeltuin. Dat gaat niet vanzelf. Wel hebben ze veel geluk gehad met een kleine subsidie van de deelgemeente en een vaste medewerker via Robedrijf die wel mag blijven tot hij met pensioen gaat. De speeltuin richt zich met hun speeltoestellen op bewegen en beheert een Cruyf-court. De speeltuin bevindt zich zo'n beetje tegenover De Kuip en werkt daarom regelmatig samen met Feyenoord. Ook heeft de speeltuin steeds meer een sociale functie en vangt hiermee een beetje het gemis aan buurthuizen in Hillesluis op. Toch was de Sportspeeltuin aanwezig op de bijeenkomst van Red de Speeltuinen, georganiseerd door de SP 5 maart op het stadhuis. Dat deden ze uit solidariteit met andere speeltuinen en met het oog op de toekomst! aldus de voorzitter van de speeltuin.