h

Buurten bij de Boerderij aan de Rotte

7 oktober 2010

Buurten bij de Boerderij aan de Rotte

Na een stevige fietstocht arriveerden SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn met medewerkers Liesbeth en Edwin bij de Boerderij aan de Rotte om daar eens te buurten. SP'er Hannie Bleij, die woont in Ommoord, was al eerder ter plekke. Een mooie plaats om te buurten tijdens Dierendag. Dieren waren er genoeg en het ging goed met ze maar daar kwam de SP nu niet voor. De fractie kwam langs om met de bewoners te praten over hun plannen met de gekraakte boerderij.

De boerderij gelegen aan de Bergse Linker Rottekade wordt bewoond door zes personen, drie stellen. Zij kraakten de boerderij meer dan vijf jaar geleden en zijn al een geruime tijd bezig met het uitwerken en vormgeven van hun plannen. Ze zijn inmiddels een stichting. Ze willen de boerderij in fases opknappen. Duurzaamheid is hun uitgangspunt. Het moet een vrijetijdscentrum worden met een sociale en recreatieve rol voor omliggende wijken met theater, zorg, kunst, koken uit de moestuin, klusprojecten, edelsmeden en nog veel meer. Alle disciplines zijn aanwezig onder de bewoners.


De dieren verwelkomen Leo de Kleijn

Om deze plannen te kunnen uitvoeren is het van groot belang om tot een legalisatie en/of gebruikersovereenkomst te komen met het OBR (Ontwikkelings Bedrijf Rotterdam). De berichten vanuit Amsterdam en Utrecht, waar vanaf 1 oktober, alle gekraakte huizen ontruimd gaan worden verontrusten de bewoners aangezien ze met een kraakstatus verblijven. Op 1 oktober ging de kraakwet in werking waarmee kraken verboden werd.

Boerderij van binnen
De Boerderij van binnen, er moet nog veel gedaan worden

Een paar weken geleden spraken de bewoners nog met het OBR om hun plannen nogmaals toe te lichten en te praten over de mogelijkheden van een (gebruikers-) overeenkomst. Het gesprek en de medewerking tot het komen van een overeenkomst verliep erg stroef. Heel vreemd volgens de bewoners want betreffende OBR-ambtenaar was voorheen heel positief. Het leek alsof hij van hogerhand op de vingers was getikt aldus een bewoner. Er is een heel goede verstandhouding met bewoners en verenigingen (o.m. bewonersclub Heidebes, kinderboerderij Blijde Weide, Orion) in de buurt. Omwonenden zijn erg positief over de plannen van de bewoners met de Boerderij aan de Rotte net als alle politieke partijen in de deelgemeente. Maar de bewoners van de boerderij houden grote zorgen over de toekomst van de boerderij, de plannen en hun woonplek.


Keuken en woonwagen op terrein van boerderij

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn adviseerde de bewoners een gesprek aan te vragen met wethouder Karakus. De Kleijn:''Het OBR wil politiek draagvlak en de politiek wil natuurlijk dat het allemaal legaal is. Een typisch geval van 'van kastje naar de muur'. De wethouder moet de meerwaarde van dit project inzien gezien de steun van de omwonenden en omliggende bedrijven, welzijnsinstellingen en verengingen. Dat zijn argumenten maar het wordt sowieso moeilijk voor de gemeente om mensen uit een gemeentelijk pand te zetten zonder sloopvergunning of directe plannen.''


Bewoners leggen situatie uit

De SP zal de bewoners, waar ook mogelijk, steunen en helpen hun plannen te verwezenlijken.


Aan de groenten zal het niet liggen


Duurzaamheid hoog in het vaandel

U bent hier