h

Coffeeshops: 'PvdA en D66 laten zich weer gijzelen door CDA'

29 april 2010

Coffeeshops: 'PvdA en D66 laten zich weer gijzelen door CDA'

Nog geen vier uur na de presentatie van het nieuwe college bleek dat PvdA en D66 de komende jaren weer aan de leiband van het CDA gaan lopen als het gaat om het coffeeshopbeleid. Zij stemden tegen een motie van SP en GroenLinks om een onderzoek te doen naar het reguleren van wietteelt in Rotterdam.

De motie pleitte ervoor net als in onder andere Utrecht te kijken hoe wietteelt gereguleerd kan worden. Dat voorkomt veel ellende. In Rotterdam zijn veel illegale wietplantages in woonwijken, die een groot gevaar vormen voor de (brand)veiligheid en volksgezondheid. De handhaving van het huidige softdrugsbeleid kost veel politie-inzet: landelijk jaarlijks meer dan 200 miljoen per jaar.

Het kopen van softdrugs wordt gedoogd, maar het telen is verboden. Landelijk is er nog geen meerderheid om iets te veranderen aan die 'achterdeur' van de coffeeshops. SP-burgerraadslid Kevin Levie: "Er zijn allerlei manieren te bedenken om lokaal te proberen daar iets aan te veranderen. Bijvoorbeeld door als consumenten samen een club op te richten die voor hen wiet verbouwt. Wat we wilden is een onderzoek waarin nu eens gekeken wordt wat er wél kan, in plaats van redenen te vinden waarom het niet kan. Het is onvoorstelbaar dat daar een meerderheid van de raad voor is, maar dat die meerderheid zich opnieuw laat gijzelen door het CDA."

Repressief softdrugsbeleid vergroot problemen alleen maar (12-02-10)
Blowverbod CDA is symboolpolitiek (12-01-10)

U bent hier