h

'Blowverbod CDA is symboolpolitiek'

12 januari 2010

'Blowverbod CDA is symboolpolitiek'

SP-lijsttrekker Leo de Kleijn vindt het blowverbod dat het CDA voorstelt 'symboolpolitiek'. CDA-lijsttrekker Wubbo Tempel stelde vorige week voor een blowverbod op straat in te stellen, en het aantal coffeeshops in Rotterdam te halveren. De Kleijn: "De afgelopen jaren zijn al 18 coffeeshops gesloten. Geen enkele partij wilde dat, behalve het CDA. Een meerderheid van de raad is gezwicht voor drie CDA-zeteltjes. Dat gaan we na 3 maart terugdraaien."

Een blowverbod op straat werd eerder in de Albrandswaard geprobeerd, maar sneuvelde omdat het niet te handhaven bleek. Leo de Kleijn vindt een dergelijk verbod zonde van de tijd van de politie: "Overlast moet je aanpakken - maar iemand die in een parkje blowt veroorzaakt niet automatisch overlast. Als we die mensen allemaal een boete moeten geven, zorgt dat ervoor dat de politie minder tijd heeft échte criminaliteit aan te pakken."

In 2009 moesten al achttien coffeeshops sluiten, die in de buurt van scholen lagen. Deskundigen waarschuwden toen al dat er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing is van de stelling dat sluiting van coffeeshops het blowen onder jongeren zou verminderen. Nu wil het CDA nog eens tientallen coffeeshops sluiten. Dat zal volgens de SP leiden tot meer illegale straathandel door drugsrunners en meer overlast bij de overblijvende coffeeshops. De Kleijn: "Het CDA wil het Nederlandse drugsbeleid afbreken. We zien in de landen om ons heen dat dat niet werkt. De SP wil juist de andere kant op: wij pleiten voor de legalisering van zowel de productie als de consumptie van softdrugs."


Theo Coşkun was deze week te gast bij Regio TV om het standpunt van de SP toe te lichten. Bekijk het item hieronder (het begint na enkele minuten):


SP en GL sluiten CDA uit (Metro, 08-01-2010)
SP wil huidige coffeeshopbeleid handhaven (12-07-2007)

U bent hier