h

Laat bewoners Nesselande niet in de kou staan

16 oktober 2008

Laat bewoners Nesselande niet in de kou staan

Onlangs was de SP-fractie op buurtbezoek in Nesselande en sprak daar met een grote groep bewoners van bewonerscommissie Tuinstad-Zuid. De bewonerscommissie is al drie jaar bezig een einde te maken aan de te hoge stookkosten, die het gevolg zijn van niet functionerende verwarmingsinstallaties en constructiefouten bij de oplevering van hun huizen. SP-raadslid Leo de Kleijn heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

De maandelijkse energierekeningen van deze huishoudens in Tuinstad-Zuid lopen op tot 277 euro, terwijl de huizen niet warm te krijgen zijn. Dit wordt voor de bewoners een derde winter in de kou. Wooncorporatie Woonbron is bekend met de klachten, maar het lijkt dat Woonbron de urgentie er niet van inziet. In juni tot en met augustus van dit jaar is er een onderzoek geweest naar de stookkosten. Een bewoner: “Zo’n meting in de zomermaanden geeft natuurlijk een vertekend beeld. Ook zijn bewoners minder gaan stoken dan nodig omdat het anders te duur wordt.”

Het gaat om zowel sociale huurwoningen als koopwoningen aan de C. Domelastraat, Laan van Avantgarde en in het Marlow Moshof. De Woonbond staat achter de bewoners en gebruikt de situatie in Nesselande als voorbeeld hoe het niet moet.

Behalve de hoge kosten voor de bewoners is hier sprake van enorme energieverspilling. Deze energieverspilling staat in schril contrast met de afspraken die Woonbron vorig jaar met wethouder Karakus heeft gemaakt. Onder de vlag van het Rotterdam Climate Initiative zouden energiebesparing en duurzame energie de pijlers worden onder de samenwerking tussen wooncorporatie Woonbron en de gemeente Rotterdam. In het Bouwbesluit zijn verder normen opgenomen voor de energieprestatie en milieunormen van nieuwbouwwoningen. De gemeente heeft een taak bij het controleren en handhaven van het bouwbesluit.

U bent hier