h

Heeft het Panel Deurbeleid een jaar lang niets gedaan?

29 mei 2008

Heeft het Panel Deurbeleid een jaar lang niets gedaan?

De SP maakt zich al jaren zorgen over discriminatie aan de deur van uitgaansgelegenheden in Rotterdam. Het Panel Deurbeleid, dat enkele jaren geleden is opgericht om misstanden aan te pakken, is altijd een stiefkindje van de gemeente geweest. Het afgelopen jaar is – ondanks met veel bombarie aangekondigde plannen – opnieuw nauwelijks iets gebeurd om het Panel meer bekendheid te geven en discriminatie aan de deur aan te pakken. SP-fractievoorzitter Theo Cornelissen heeft daarom vandaag schriftelijke vragen gesteld over het deurbeleid in Rotterdam.

In onderzoeken de afgelopen jaren is herhaaldelijk gebleken dat er sprake is van discriminatie bij uitgaansgelegenheden, voor het laatst in een onderzoek van SP-jongerenorganisatie ROOD in het voorjaar van 2007. Vorig jaar juli constateerde ook het Panel Deurbeleid in een evaluatie dat haar bekendheid onder de Rotterdamse jongeren onvoldoende was en dat de continuïteit en slagvaardigheid van het Panel de afgelopen jaren gering was geweest. Met veel bombarie werd een SMS-service, flyers, stoeptegels en andere manieren om het Panel bekender te maken aangekondigd. Pas in december werden die officieel gepresenteerd. Nu – wéér vijf maanden later en bijna een jaar na de evaluatie – is er eigenlijk nog steeds niets gebeurd.

Theo Cornelissen: ‘Het Rotterdamse deurbeleid zou een stuk beter zijn als de gemeente haar rol om de problemen op te lossen serieuzer zou nemen, om te beginnen door het Panel Deurbeleid fatsoenlijk te laten werken, de bekendheid van het Panel te vergroten en te zorgen dat horecaondernemers zich aan afspraken houden. De gemeente zou verder andere middelen moeten overwegen om discriminatie aan de deur aan te pakken, ook als horecaondernemers niet willen meewerken. De burgemeester moet desnoods dreigen met tijdelijke sluiting van uitgaansgelegenheden die doorgaan met het discrimineren van goedwillende jongeren.’

Lees de schriftelijke vragen over het deurbeleid (PDF)
Clubs houden zich niet aan regels Panel Deurbeleid (10-09-2007)
SP-jongeren willen 'stapmarinier' na eigen onderzoek deurbeleid (18-06-2007)

U bent hier