h

SP-jongeren willen 'stapmarinier' na eigen onderzoek deurbeleid

18 juni 2007

SP-jongeren willen 'stapmarinier' na eigen onderzoek deurbeleid

Er wordt nog altijd veel gediscrimineerd bij Rotterdamse uitgaansgelegenheden. Dat blijkt uit 'Uitgaan of niet binnenkomen?', een rapport van ROOD, jong in de SP op basis van onderzoek bij Rotterdamse clubs en cafés de afgelopen weken. Van de ondervraagde 223 jongeren is 71 procent van de allochtone jongeren wel eens geweigerd, tegenover 37 procent van de autochtone jongeren. Van de Marokkaanse jongens is zelfs 84 procent wel eens geweigerd. Allochtone jongeren horen bovendien veel vaker: 'het is vol', 'je bent geen vaste klant' of 'je moet lid zijn' en andere oncontroleerbare redenen voor weigering. Aanstaande vrijdagavond wordt om 21.00 in Stalles het rapport gepresenteerd.

De cijfers laten volgens ROOD zien dat de maatregelen die tot nu toe genomen zijn niet ver genoeg gaan. Jongeren zien discriminatie te vaak als fact of life. Het Panel Deurbeleid sprak in 2004 - het laatste jaar waarover cijfers bekend zijn - slechts drie keer een ondernemer aan op dubieus deurbeleid.

Kevin Levie van ROOD: "Wij willen dat het panel regelmatig een praktijktest doet om te zien of de horeca zich houdt aan de regels. Verder stellen we een pilot in jongerenjaar 2009 voor met een 'stapmarinier': een ambtenaar of agent die in de uitgaansgebieden aanwezig is en het deurbeleid van clubs in de praktijk monitort en klachten van jongeren opneemt. Clubs zouden een 'vasteklantenpas' moeten invoeren om te voorkomen dat jongeren onterecht geweigerd worden omdat ze 'geen vaste klant' zouden zijn. En de burgemeester moet als er duidelijk sprake is van discriminatie gebruik maken van de middelen die hij heeft: door bijvoorbeeld een korte tijdelijke sluiting op te leggen."

Aanstaande vrijdag presenteert ROOD het rapport in café Stalles aan de Nieuwe Binnenweg 11-A. Om 21.00 biedt ROOD het onderzoek aan Henca Maduro, coördinatrice van het jongerenjaar 2009, en aan SP-raadslid Josine Strörmann aan. De presentatie wordt opgeluisterd met een portier die wel iedereen binnenlaat (een 'insmijter'), en met muziek.

Uitgaan of niet binnenkomen? Een onderzoek naar het deurbeleid onder jong uitgaanspubliek in Rotterdam (PDF)

U bent hier