h

SP-voorstellen voor thuiszorg alsnog uitgevoerd

8 november 2007

SP-voorstellen voor thuiszorg alsnog uitgevoerd

Voor SP-raadslid Josine Strörmann is het even wennen: complimentjes geven aan wethouder Kriens (PvdA). Jantine Kriens heeft maatregelen genomen die de positie van cliënten en het personeel van Thuiszorg Rotterdam sterk verbetert. Maatregelen die de SP al een jaar geleden, tijdens een spoeddebat over de thuiszorg, voorstelde.

Personeel en klanten thuiszorg in actie

De marktwerking in de thuiszorg is de oorzaak van alle problemen. Thuiszorg Rotterdam verloor de slag om de huishoudelijke hulp in Rotterdam. Andere instellingen, Humanitas en Laurens, wonnen die slag, omdat ze zichzelf veel te goedkoop aanboden. Het resultaat was dat ontslag voor het personeel van Thuiszorg Rotterdam dreigde; dat cliënten hun vaste hulp kwijtraakten en Humanitas en Laurens nooit voldoende goedkoop personeel zou kunnen vinden om al die uren extra zorg te kunnen leveren. Kortom: crisis in de Thuiszorg. De SP waarschuwde er vorig jaar november meteen voor.

Josine Strörmann: 'Ik ben blij met de maatregel van Kriens, voor het personeel en de klanten van Thuiszorg Rotterdam. Cliënten raken voorlopig hun vaste hulp niet kwijt en de hulpen van Thuiszorg worden voorlopig niet gedwongen ontslagen. Wel jammer dat we het blije nieuws in de krant moesten lezen. De wethouder had de SP ook even persoonlijk kunnen bedanken voor de tips die we haar vorig jaar november gaven. Toen dienden we tijdens een spoeddebat allerlei voorstellen in, omdat wij al zagen aankomen dat het personeel van de thuiszorginstellingen in grote problemen kwamen.

SP-raadslid Josine Strörmann 'Nu zegt de wethouder in het ADRD van 7 november: "De thuiszorginstellingen zien ineens 16.000 cliënten overkomen. Zomaar een blik personeel opentrekken, lukt niet". Nee zeg, dat roep ik nu al een jaar. Maar vorig jaar noemde de wethouder mij nog een doemdenker. Maar ook toen betoogden wij als SP al dat de enige oplossing was om een deel van het personeel over te dragen aan de winnaars van de aanbesteding, maar dan wel een zak geld mee te geven om verslechterde arbeidsomstandigheden te compenseren. Het precies dat voorstel dat Kriens nu uitvoert.'

Volgens Strörmann is de moraal van dit verhaal: neem zo nu en dan eens iets van de SP aan! 'Bij de volgende ronde van aanbesteding huishoudelijke zorg moeten we met zijn allen heel goed opletten, om dit soort problemen te voorkomen. Nog beter is het om de marktwerking in de thuiszorg terug te draaien en zorg en welzijn terug te brengen waar het hoort: in het publieke domein.'

Draai aanbestedingen in Thuiszorg terug
SP steunt actie thuiszorgwerkers
Aanbestedingen thuiszorg ramp voor Rotterdam

U bent hier