h

SP dient vragen in over gedupeerde huurders IJsselmonde

17 november 2021

SP dient vragen in over gedupeerde huurders IJsselmonde

Foto: SP Rotterdam

De SP heeft begrepen dat er momenteel een overname plaatsvindt van honderden sociale huurwoningen in IJsselmonde. Bewoners zijn overvallen door een brief van verhuurder Frame Vastgoed waarin staat de woningen inmiddels zijn verkocht aan een andere investeerder. De SP heeft in het afgelopen jaar samen met bewoners meermaals actiegevoerd tegen Frame Vastgoed vanwege achterstallig onderhoud en slechte service.

Er is een zwartboek opgesteld om te laten zien dat Frame Vastgoed als een nalatige verhuurder handelt. Nu is Frame Vastgoed via de achterdeur vertrokken voordat de woningen zijn opgeknapt en zijn bewoners in de steek gelaten. Een andere (onbekende) investeerder is namelijk de nieuwe eigenaar. Daarom heeft de SP direct vragen ingediend om opheldering te krijgen hierover.

Eerder heeft de Rotterdamse SP-fractie aandacht besteed en vragen gesteld over het lot van deze gedupeerde huurders in IJsselmonde. Bewoners van de Grienderwaard, Ravenswaard en de Bredenoord hebben aangetoond dat Frame Vastgoed het niet goed doet door een zwartboek met een waslijst vol klachten en foto’s op te stellen en dit te overhandigen aan de wethouder.

De SP heeft meerdere keren binnen en buiten de gemeenteraad aandacht gevraagd voor de problemen. Helaas nam de wethouder het op voor Frame Vastgoed. En nu zijn de woningen in één klap verkocht aan weer een andere investeerder, met alle gevolgen van dien.

Wat de SP betreft, laat dit probleem zien dat wonen als verdienmodel onacceptabel is. De huidige politiek laat het toe dat investeerders woningen kunnen overnemen, zij blijven uiteindelijk buiten schot en maken gewoon misbruik van hun positie. Bewoners hebben nul procent zeggenschap en er is niet naar ze geluisterd. Bij de overhandiging van het zwartboek in juni hadden de bewoners vier eisen, waaronder de eis: ‘Een echte woningbouwvereniging die er voor ons is en niet voor het geld.’

De Rotterdamse SP-fractie hoopt dat de wethouder nu wel bereid is om echt naar bewoners te luisteren en volledig achter bewoners te staan. De SP heeft vragen gesteld aan wethouder Kurvers over de verkoop en de gevolgen hiervan om de belangen van bewoners aan de orde te stellen.

Fractievoorzitter Aart van Zevenbergen: ‘Ondanks zogenaamde maatregelen tegen investeerders slaat een investeerder gewoon zijn slag, onder toeziend oog van wethouder Kurvers. Honderden huurders uit IJsselmonde zijn mogelijk ernstig de dupe hiervan. In het afgelopen 10 jaar hebben deze bewoners te maken gehad met drie eigenaren en de woningen zijn nog steeds niet grondig aangepakt. Wat de SP betreft: volkomen onaanvaardbaar.’

Reactie toevoegen

U bent hier