h

Succes: Bewoners dwingen vervolgstappen af bij wethouder na overhandiging Zwartboek Frame Vastgoed

17 juni 2021

Succes: Bewoners dwingen vervolgstappen af bij wethouder na overhandiging Zwartboek Frame Vastgoed

Foto: SP Rotterdam

Vandaag heeft de bewonerscommissie uit IJsselmonde het zwartboek ‘Frame Vastgoed, Niet Goed’ overhandigd aan wethouder Kurvers. Tientallen huurders uit IJsselmonde hebben de afgelopen maanden hun klachten, en krachten, gebundeld en het Zwartboek opgesteld. Met succes: de wethouder gaat Bouw- en Woningtoezicht vragen om grondig naar de problemen te kijken.

De bewoners van de Grienderwaard/Ravenswaard eisen het volgende:

  1. Groot onderhoud voor iedereen
  2. Huurverlagingen voor iedereen
  3. Goede klantenservice en 24/7 bereikbaar
  4. Een sociale verhuurder die er voor de mensen is en niet voor het geld

Bewoonster Ada liet een bundeling van foto’s van de problemen zien aan de wethouder. Ze vroeg aan de wethouder: ‘Zou jij in zo’n woning willen wonen? De wethouder antwoordde dat het vooral een zaak tussen huurder en verhuurder is: dit is een standaard reactie op dit soort problemen en het is makkelijk om te begrijpen wie daar baat bij heeft. Bij de machtspositie (bezit van woningen) hoort verantwoordelijkheid en daar horen private ondernemingen óók op afgerekend te worden.

Want de essentie van het probleem is juist dat Frame Vastgoed zich gedraagt als een investeerder waarbij het om geld gaat. De huidige politiek laat het toe dat investeerders woningen kunnen overnemen, zij blijven buiten schot en maken misbruik van hun positie. Bewoners klagen al jaren over de problemen bij hun verhuurder. Frame Vastgoed belooft intussen veel, maar doet uiteindelijk niets.

Deze bewoners hebben bovendien niet ervoor gekozen om van Woonstad over te gaan naar een investeerder. Ada: ‘Wij hielden ons hart al vast toen we hoorden dat investeerder Frame Vastgoed de woningen ging overnemen. Als een woning leegkomt verhuurt Frame het nu voor minimaal 900 euro. Er zijn al geen sociale huurwoningen meer in Rotterdam. Ze bouwen wel allemaal op Katendrecht, maar dat is niet voor ons te betalen. Die woningen worden gebouwd voor de popiejopie’s.‘

Frits lijdt aan COPD en voor hem is zijn woning extra ongezond door toch-, vocht- en schimmelproblematiek. Hij probeert al jaren het nodige onderhoud door Frame Vastgoed uit te laten voeren. Hij heeft van alles geprobeerd, zelfs een advocaat ingeschakeld, maar Frame Vastgoed pakt het probleem niet grondig aan. Frits hoopt dat na alle acties en inspanningen Frame Vastgoed het onderhoud gaat uitvoeren. Frits tegen de wethouder: ‘Ik betaal meer dan 700 euro voor een woning vol met schimmel. De buitenkant knappen ze een beetje op, maar de binnenkant helemaal niet. Alle foto’s en alle klachten van de bewoners  zijn verwerkt in het zwartboek. Ik zou zeggen: ga lekker lezen.’

De bewoners hebben de SP ingeschakeld en om ondersteuning gevraagd. Inmiddels zijn er meerdere bijeenkomsten gehouden, debat erover geweest en is er een bewonerscommissie opgericht. Vandaag is het zwartboek overhandigd. Met succes, want de bewonerscommissie heeft de toezegging gekregen dat de wethouder Bouw- en Woningtoezicht gaat inschakelen en er grondig naar de problemen gekeken gaat worden. De volgende stap van de bewonerscommissie is om Frame Vastgoed zover te krijgen dat ze akkoord gaan met een gesprek.

De SP fractie heeft naar aanleiding van de overhandiging van het Zwartboek schriftelijke vragen ingediend bij de wethouder. SP fractievoorzitter Aart van Zevenbergen: ‘Mooi dat de wethouder het zwartboek in ontvangst heeft genomen. De SP ziet graag dat de wethouder ingrijpt zodat deze bewoners weer gezond en normaal kunnen wonen. Deze huurders uit IJsselmonde willen weer een echte sociale verhuurder die alles doet om de huurders tevreden te stellen. Dus geen harde investeerder, maar een echte volkshuisvester! Ik ondersteun deze noodkreet volledig.’

U bent hier