h

Rotterdammers verdienen een eerlijk woonbeleid

23 september 2020

Rotterdammers verdienen een eerlijk woonbeleid

Foto: SP Rotterdam

Zoals bekend heeft de Rotterdamse SP-fractie al vanaf het begin kritiek op de Woonvisie. Vandaag werd in de commissievergadering de ‘Woonvisie 2030’ besproken. De Woonvisie heeft bijgedragen aan de afbraak van duizenden betaalbare woningen en het verdrijven van Rotterdammers uit de eigen buurt. Ondanks jarenlange kritiek op de Woonvisie blijft het stadsbestuur er heilig van overtuigd dat het baat heeft terwijl gewone Rotterdammers eronder lijden.

Burgerraadslid Pieter Schol beet het spits af in de commissievergadering: 'Stop met het slopen van betaalbare woningen en start met het opbouwen van een buurt samen met de buurt. De SP pleit voor kleinschalige herstructurering met bewoners en zo wijken verbeteren en niet over bewoners heen en ze de wijk uitjagen.'

De fractievoorzitter van de PvdA Rotterdam, Co Engberts, had Irma de doventolk nodig in het debat over de Woonvisie. De SP moest namelijk drie keer uitleggen hoe de SP verbetering van de wijk ziet. Dat is met de bewoners, kleinschalig en zonder sloop van hele wijken. Verschil met de Woonvisie is dat de bewoners er dan nog gewoon wonen. En dat ze niet uit Rotterdam worden gegooid.

Hieronder de bijdrage van Pieter Schol:

‘’Gisteren publiceerde de ABN Amro een rapport waaruit bleek dat Rotterdam in 2030 16000 woningen tekortkomt. En wij slopen gewoon nog steeds zo’n 13000 betaalbare woningen.

En waarom? Om de wijken in balans te krijgen.

Welke balans dan? Denkt de SP. Is een wijk in balans als je je kinderen in je BMW naar de vrije school kan brengen?

Het zal dan ook geen verbazing wekken dat de SP was, is en zal blijven tegen de onderliggende Woonvisie.

Want de balans is geen wetenschappelijk gegeven. Het is bevolkingspolitiek en niets anders.

In de Woonvisie tellen bewoners niet mee. Sterke sociale samenhang tussen de mensen wordt niet meegeteld. Dat hebben de bewoners van de Tweebosbuurt wel meegemaakt.

Want voor wie bouwen we nu eigenlijk? Projectontwikkelaars en grote investeerders wordt geen strobreed in de weg gelegd. Zelfbewoningsplicht? Ja nu alleen voor kleine projecten. Prima plan maar het gaat juist om de grote projecten waar hele pakketten worden opgekocht als belegging. Daar vindt de prijsopdrijving plaats. En niet bij een klushuisje.

We bouwen dus voor iedereen maar niet voor de gewone Rotterdammer. Laat staan dat de wethouder prioriteit geeft aan de sociale woningbouw. Die cijfers blijven ver achter. Zelfs als we er nog die studentenhokken er bij rekenen.

En met wat oplossingen komt dit college? Tijdelijke contracten en het wegjagen van bejaarden uit hun eigen huis? Om de doorstroming op gang te helpen. Ik zou zeggen: ga eens sociaal bouwen.

Maar goed. Wij weten dat de SP lijnrecht tegenover dit beleid staat.’’

 

U bent hier