h

8 redenen om woensdag TEGEN de woonvisie te stemmen

28 november 2016

8 redenen om woensdag TEGEN de woonvisie te stemmen

Foto: SP

Nummer 2 kan ZELFS een projectontwikkelaar niet ontkennen...

1. Houd wonen in Rotterdam betaalbaar

Foto: SP
De afgelopen vijftien jaar zijn er al 30.000 woningen met een huur tussen 300 en 600 euro verdwenen. Bovendien zijn de huren de afgelopen jaren al flink verhoogd. Als de Woonvisie, en daarmee de afname van 20.000 betaalbare woningen doorgaat, wordt wonen in Rotterdam onbetaalbaar voor mensen met een laag of modaal inkomen en jongeren die zelfstandig willen gaan wonen. De wachtijden voor een betaalbare sociale huurwoning zullen oplopen van vier tot zes naar meer dan tien jaar.

2. Rotterdam moet bouwen, niet slopen!

Foto: SP
Rotterdam groeit. Het aantal Rotterdammers neemt elk jaar met duizenden toe. De stad is in trek en dat is natuurlijk heel goed. Maar het aantal woningen dat er elk jaar bij komt is veel te weinig om die groei bij te kunnen houden. Met deze Woonvisie worden er onder aan de streept slechts 16.000 huizen bijgebouwd de komende vijftien jaar, enkel voor de hogere inkomens. Slechte woningen vervangen of renoveren, natuurlijk! Maar wel betaalbaar! En bouwen waar dat kan, genoeg lege plekken en kantoren om huizen bij te bouwen en te verdichten.

3. Huur te duur

Foto: SP
Sinds 2013 zijn de huurprijzen met bijna 10 procent gestegen. 18 procent van de Rotterdamse huurders betaalt al teveel ten opzichte van zijn inkomen. Dat is deels het gevolg van het beleid van het kabinet. De verhuurdersheffing voor woningcorporaties is ook in Rotterdam vooral verhaald op de huurders. Zij betalen de rekening. De Woonvisie stelt voor hier de komende jaren mee door te gaan en daarnaast 15.000 goedkope woningen te slopen.

4. Schneider liegt over 'te veel goedkope woningen'

Foto: SP
De Rotterdamse wethouder van wonen zegt steeds weer dat er te veel sociale huurwoningen in Rotterdam zijn ten opzichte van het aantal Rotterdamse huishoudens die voor zo’n woning in aanmerking komt. Maar Schneider is in zijn Woonvisie wel heel erg creatief met cijfers. In plat Rotterdams: hij liegt dat 'ie barst. Volgens de laatste cijfers heeft 58 procent (166.700) van de Rotterdammers een belastbaar inkomen lager dan 35.000 euro. Dat zijn de mensen die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, ook de betaalbare voorraad. Daar tegenover staat dat er in Rotterdam nu zo’n 116.700 betaalbare corporatiewoningen zijn en 51.000 woningen in particulier bezit onder de 122.000 (WOZ 2014).

5. Meer betaalbare woningen nodig

Foto: SP
De Woonvisie vergeet hele groepen Rotterdammers. Ouderen die langer zelfstandig thuis moeten blijven wonen, het groeiend aantal mensen met een onzekere baan, starters op zoek naar een eerste woning en statushouders die gehuisvest moeten worden. Allemaal Rotterdammers veelal aangewezen op een betaalbare woning. Daarom zijn er niet minder, maar juist méér betaalbare woningen nodig de komende jaren.

6. Wijken in balans?!

Foto: SP
Wethouder Schneider verkoopt zijn beleid met het verhaal dat hij meer balans wil in de Rotterdamse wijken. Hij vindt dat er meer woningen moeten komen voor mensen met een hoger inkomen. Niemand – ook de SP niet – is daar tegen. In Rotterdam is ruimte genoeg om huizen bij te bouwen en te verdichten. Ook zonder de sloop van vele duizenden betaalbare huurwoningen. Wat Schneider echt bedoelt, is dat hij mensen met een lager inkomen zoveel mogelijk wil weren of zelfs de stad uit wil jagen. Als je echt wilt dat alle wijken ‘in balans’ zijn, dan moet je er ook voor zorgen dat er meer sociale huurwoningen beschikbaar komen in bijvoorbeeld Hillegersberg, het Molenlaankwartier en Kralingen-Oost.

7. Stop de tweedeling

Foto: SP
Veel Europese steden zijn zo duur dat het voor normale mensen onbetaalbaar is om in de stad te wonen. In Parijs zijn mensen met een lager inkomen al lang verdreven naar de banlieu’s, de wijken rondom de stad. In steden als Berlijn en Amsterdam dreigt hetzelfde te gebeuren. Zorg ervoor dat heel Rotterdam bereikbaar is en blijft voor mensen met een laag, midden en hoog inkomen. Stop de dreigende tweedeling.

8. Laat je stem horen!

Foto: SP
Op 30 november hebben alle Rotterdammers de kans om het Rotterdamse beleid over bouwen en wonen te bepalen. De gemeenteraad van Rotterdam heeft uitgesproken dat de uitslag van het referendum bindend is als er meer dan 30 procent van de kiesgerechtigden opkomt. Laat die kans niet voorbij gaan en laat te stem horen!

Hier vind je een overzicht van alle stembureaus morgen.

U bent hier