h

SP presenteert plan voor een schuldenvrij Rotterdam

21 februari 2018

SP presenteert plan voor een schuldenvrij Rotterdam

Foto: SP

Vandaag presenteert de SP tien voorstellen om Rotterdam schuldenvrij te krijgen. De helft van de Rotterdammers met een laag inkomen loopt kans om in de schulden te komen, en 30 procent staat al in de min. Dat is een groot probleem, ook wat betreft maatschappelijke kosten. Werk aan de winkel dus.

85 procent van de Rotterdammers met een laag inkomen – 42.000 huishoudens – komen in aanmerking voor budget- of schuldhulp. De toegang tot serieuze hulp en het traject zelf kennen echter veel hobbels. En dus is de nood hoog, zo betoogt raadskandidaat (#2) Aart van Zevenbergen: 'Gezinnen worden afgesloten van energie en/of water en lopen kans op huisuitzetting. Uit allerlei onderzoek en uit de praktijk van de hulpverlening blijkt dat het vooral voor kinderen erg slecht is om niet alleen in armoede, maar ook nog in schulden op te groeien. Mensen met schulden hebben niet alleen last van financiële krapte, maar ook van krapte in hun hoofd. In gezinnen met financiële problemen komt ook veel meer huiselijk geweld voor. Dat zou alleen al een reden moeten zijn om mensen echt te helpen met hun schulden. Schulden hebben betekent niet dat je schuldig bent.'

Daarom presenteert de SP tien voorstellen om de schuldhulpverlening drastisch te verbeteren. Die moet veel sneller op gang komen, de hulp moet echt in elke wijk laagdrempelig aanwezig zijn en er moet budget zijn om de allerergste financiëele brandjes te blussen bij mensen, om zo grotere problemen te voorkomen. Jongeren krijgen een aparte aanpak. Van Zevenbergen: 'Ook wil de SP graag een schuldenombudsman om de positie van de Rotterdammers met schulden te versterken tegenover  de bureaucratie en de incassoburo's. En het vrij te besteden bedrag – het bedrag dat mensen tijdens een schuldhulptraject wettelijk mogen houden om van te kunnen leven – moet gerespecteerd worden, om te beginnen door de gemeente zelf.' 

U bent hier