h

Straatkrantverkopers mogen blijven in het centrum

12 oktober 2017

Straatkrantverkopers mogen blijven in het centrum

Een misverstand is de wereld uit: verkopers van de straatkrant mogen dat blijven doen in het centrum van de stad. Op verzoek van de SP was er vandaag een raadsdebat over de kwestie en de wethouder gaf opheldering in deze zaak. Maar er zijn meer groepen die wat de SP betreft niet onder het pas ingestelde ventverbod zouden moeten vallen. En dus wordt de discussie binnenkort voortgezet.

'Straatkrantverkopers niet langer welkom in het stadscentrum' of woorden van gelijke strekking waren onlangs te lezen in de diverse Rotterdamse media. Op verzoek van de winkeliers had de Gebiedscommie Centrum straten aangewezen die voortaan onder het ventverbod zouden vallen: karretjes met nagellak en abonnementen waren niet langer welkom. Maar ook de straatkrantverkopers zouden het veld moeten ruimen. SP-raadslid Josine Strormann: 'Een telefoontje leerde dat de gebiedscommissie helemaal niet de bedoeling had gehad om de straatkrantverkopers te weren. Die verkoop valt onder de vrijheid van meningsuiting, maar ja, ga maar eens in discussie met de winkelier of agent die je wegjaagt omdat zij in de krant heeft gelezen dat de straatkrantverkopers weg moeten. De wethouder is het gelukkig met ons eens dat de straatkrant gewoon moet kunnen blijven in het centrum. Dat misverstand is dus luid en duidelijk uit de lucht.'

Maar tijdens het debat ontstond wel nieuwe onduidelijkheid. Want als het aan de SP ligt, mag de Sambalman ook best z'n potjes blijven verkopen. En waarom zou het meisje met de gitaar van Codarts wel mogen optreden en een Bulgaarse straatmuzikant niet? Strormann: 'Wat mij betreft mag iedereen z'n dingetje doen in het centrum. Als je niks wil kopen dan zeg je 'nee bedankt' en je loopt door. Maar ik wil op z'n minst duidelijkheid van de wethouder over wie nu precies wel en niet onder dit verbod gaat vallen.' Die discussie wordt binnenkort verder gevoerd in de commissie VOF.

 

U bent hier