h

‘Kolen zijn geen onderdeel van duurzame energietransitie’

14 december 2016

‘Kolen zijn geen onderdeel van duurzame energietransitie’

Foto: Liesbeth Hoogenboom/SP

'Er is geen plaats voor kolen in de noodzakelijke transitie naar duurzame energie.' Dat stelde SP Tweede-Kamerlid Eric Smaling tijdens het 'kolendebat' in BAR, georganiseerd door het Rotterdams Milieucentrum. Bovendien moet er extra aandacht zijn voor de mensen die nu bij de kolencentrales werken.

Aan de debattafel zaten VVD, PvdA, D66 en de SP. Vanuit de zaal spraken de directeur van Uniper, het Rotterdams Klimaatinitiatief, Greenpeace, klimaatbureau Hier, het FNV en medewerkers van de kolencentrale. Eigenlijk is de vraag niet zozeer of de twee Rotterdamse kolencentrales moeten sluiten, maar wanneer. VVD en D66 stellen dat 'het wel economisch moet kunnen'. Maar wie zo redeneert houdt ze open tot ze over veertig jaar zijn afgeschreven. SP-Kamerlid Eric Smaling stelde 'dat er in de noodzakelijke transitie naar duurzame energie geen plaats is voor kolen. Morgen sluiten is helaas onmogelijk, maar binnen een jaar of acht, negen, tien, moet kunnen.' Ze langer open houden en laten draaien op biomassa klinkt groen, maar is het niet. 'Het gaat dan om houtsnippers die vanuit Noord-Amerika naar hier verscheept worden. En je verbrandt in een paar minuten alle energie die er in veertig jaar groei in is komen te zitten.'

Sociaal plan

Als de centrales sluiten, zullen een paar honderd mensen hun baan verliezen. Smaling: 'We moeten samen met de vakbonden kijken hoe we een goed sociaal akkoord voor deze mensen voor elkaar krijgen. Het werk dat ze nu doen is specialistisch, dus je kan ze niet zo maar zonder meer 'naast een windmolen zetten' zoals zelf zeggen. Maar ze zo maar op straat zetten kan zeker ook niet.'

Foto: Karin Oppelland/RMC
Vatan Huzeir (Rotterdams Klimaatinitiatief) pleit voor een zo spoedig mogelijke sluiting van de centrales

 

In het debat stonden het Rotterdams Klimaatinitiatief en de directeur van kolencentrale Uniper lijnrecht tegenover elkaar. Het Klimaatinitiatief, een samenwerking van honderden bezorgde burgers en wetenschappers pleit  in een manifest voor een zo snel mogelijke sluiting. Hans Schoenmakers van Uniper betoogt dat dat miljarden weggegooid geld is.

Wie betaalt de rekening?

Vraag is dan ook wie de transitie van fossiele naar duurzame energie gepresenteerd krijgt. Is dat eenzijdig de belastingbetaler? Of dragen de fossiele bedrijven een deel van de winsten af die ze de afgelopen jaren hebben gemaakt? Voor dat laatste pleitte de Rotterdamse SP-fractie bij de afgelopen begroting. Met een Rotterdams duurzaamheidsfonds, gevuld door de bedrijven als Uniper en Shell, kan geinvesteerd worden in wind- en zonne-energie. Daarnaast kan met het geld de petrochemie verduurzaamd worden.

U bent hier