h

Algemene beschouwingen: liever tien wijken verbeteren dan één straat

27 oktober 2016

Algemene beschouwingen: liever tien wijken verbeteren dan één straat

Foto: SP

De SP kiest tijdens de algemene beschouwingen vanmiddag voor een positieve insteek. De partij houdt een pleidooi voor stevige investeringen in de wijken, een voortvarend herstel van het armoedebeleid en een duurzame stad met maatregelen die verder gaan dan het klimaatakkoord van Parijs.

Rotterdam zit na jaren weer in de lift, het is voor veel oude en nieuwe Rotterdammers een fijne plek om te wonen. Niet alle wijken worden echter vanzelf meegenomen in de aandacht die er wel al jaren voor het stadscentrum is. Daarom pleit SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn vandaag bij de algemene beschouwingen voor een investeringsfonds voor de wijken. Het fonds moet gevuld worden met de 60 miljoen euro voor het opknappen van de Coolsingel, de extra middelen voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (30 miljoen) en de 10 miljoen uit Plan Oost. De Kleijn: 'Ik knap liever tien wijken op voor dat geld dan dat we één straat verbeteren.'

De tien miljoen per wijk moeten worden ingevuld in samenwerking met bewoners, maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, scholen en ondernemers. De SP wil dat het college komend voorjaar nog eens 100 miljoen vrij maakt voor het aanpakken van de wijken. De Kleijn: 'Je kan denken aan het verbeteren van de buitenruimte, maar ook aan het verbeteren en verduurzamen van woningen en het vergroenen van de straat.' Het geld zou in eerste instantie moeten gaan naar de focuswijken op Zuid, Crooswijk, Schiebroek-Zuid, het Oude Noorden, Oud Mathenesse, Bospolder/Tussendijken, Schiemond, Zevenkamp en Oudeland.

Uit de schulden, uit de armoede

Rotterdam zit weer in de lift, maar de mensen die op het sociaal minimum of net daarboven zitten, komen nauwelijks rond. Ook schulden zorgen ervoor dat te weinig mensen kunnen meedoen. Psycho-sociale problemen die hiermee gepaard gaan maken het nóg ingewikkelder om een opleiding te volgen of met goede moed te gaan solliciteren. De Kleijn: 'Vooral voor kinderen is opgroeien in armoede een ramp. Ze kunnen niet meedoen met de rest en zien dat hun ouders in de problemen zitten. De SP wil op dit front een masterplan: de kwijtschelding van de afvalstoffenheffing moet worden teruggedraaid en de individuele inkomenstoeslag moet omhoog. Schulden van jongeren die met hun toekomst aan slag willen zouden moeten worden overgenomen door de gemeente en het jeugdtegoed moet fors omhoog.

Parijs' Klimaatakkoord verdient AAA

Binnenkort bespreekt de raad het pluspakket aan maatregelen die voortkomen uit de klimaattop in Parijs vorig jaar. Als het aan de SP ligt wordt dat een top-pakket. Fossiele bedrijven en vervuilende (cruise)schepen gaan meebetalen aan een fonds waaruit extra maatregelen om de stad CO2-neutraal te krijgen betaald kunnen worden. Het bedrijfsleven pleitte gisteren tenslotte zelf, onder aanvoering van Shell en het Havenbedrijf, dat er extra stappen gezet moeten worden om de klimaatdoelen te halen. Te denken valt aan de verduurzaming van woningen, maar ook aan fijnmazig elektrisch openbaar vervoer en het vergroenen van de wijken. De fossiele industrie moet versneld afgebouwd worden, de kolencentrales op de Maasvlakte moeten dicht. De Kleijn: 'Er bestaat geen Lonely Planet voor duurzaamheid, maar Rotterdam zou ook in dat lijstje in de top-10 van de wereld moeten staan.'

U bent hier