h

Dromen en zorgen uit Oudeland

2 februari 2015

Dromen en zorgen uit Oudeland

Afgelopen woensdag was de SP in Oudeland te vinden om te praten met bewoners uit de wijk. Dit naar aanleiding van hun alarmerende signalen dat hun flats gesloopt gaan worden. Op een druk bezochte bijeenkomst, georganiseerd in de basisschool kwamen buurtbewoners praten over hun ideeën, dromen en zorgen over de wijk.

Foto: SP
SP'ers Riene en Querien ingesprek met wijkbewoners Oudeland

Veel trotse bewoners uit Oudeland, Hoogvliet waren woensdagavond bijeen om te praten over de toekomst van hun wijk. Ze kwamen met goede ideeën voor activiteiten en voorzieningen, maar voelen zich op dit moment weinig gesteund. Daarnaast maken bewoners zich grote zorgen over verpaupering en mogelijke sloop van een deel van de wijk.

Putterflats
Een van de grote zorgen is de geplande sloop van de zogenaamde Putterflats: vier maisionetteflats met betaalbare huurwoningen aan de rand van Oudeland. De SP bracht woensdag voorafgaand aan de bijeenkomst ook een bezoek aan de flats en kreeg van bewoners te horen dat ze niet weg willen uit hun woning, en al helemaal niet uit hun wijk. Echter, een nieuwe huurwoning is voor een groot deel van de huidige bewoners onbetaalbaar.

Foto: SP

Querien Velter: 'Bewoners is altijd voorgehouden dat juist hun woningen niet gesloopt zouden worden maar gerenoveerd. Zo is het ook vastgelegd in het huidige bestemmingsplan. De gemeente heeft de grond onder de Putterflats sinds december weer terug in eigendom en is dus ook verantwoordelijk voor de toekomst van de flats. Aanstaande donderdag willen we tijdens de actualiteitenraad de vragen van bewoners voorleggen aan het stadsbestuur.'

Al jaren zijn de gemeente en corporaties bezig met een grote herstructurering op verschilende plekken in Hoogvliet. Hierdoor moesten al veel betaalbare huurwoningen wijken voor duurdere huur of koop. Op een aantal plekken, zoals Oudeland, ligt echter de sloop inmiddels al jaren stil, met veel braakliggend terrein en lege woningen tot gevolg. Hierover ging de SP al eerder over in gesprek met bewoners.

Nul op het rekest
Naast huisvesting, zijn ook voorzieningen in de wijk onderwerp van gesprek. Bewoners zitten vol met goede ideeën, alleen de ruimte of het geld om deze tot uitvoering te brengen lijkt lastig.

De jongeren die er op de bijeenkomst waren, zijn al eerder in gesprek geweest met de gebiedscommissie om over hun plannen te praten, maar ze krijgen hier nul op het rekest. Terwijl de gebiedscommissie juist dé plaats is waar bewoners met goede initiatieven terecht moeten kunnen.

Arno van Veen, contactpersoon ROOD, jong in de SP: 'De jongeren die ik heb gesproken willen vooral dat er meer te doen is, zodat ze niet op straat hoeven te 'hangen'. Ze zijn zich nu aan het beraden op verdere actie en hopen dat dit signaal ook richting de gemeente gaat. ROOD gaat hun graag helpen de actie op te zetten.'

U bent hier