h

Sun van Dijk: "Zelforganisaties verdienen onze steun "

12 maart 2014

Sun van Dijk: "Zelforganisaties verdienen onze steun "

De Stichting Perspectief Chinezen in Nederland (SPCN) organiseerde op 12 maart in restaurant Idols een verkiezingsbijeenkomst. 70 Chinese  Rotterdammers kwamen bijeen om naar zes kandidaten van politieke partijen te luisteren. Om de paar zinnen werd hun verhaal in het Chinees vertaald voor diegenen die niet zo goed Nederlands spreken.

Om te beginnen benadrukte de SPCN hoe belangrijk het is om te gaan stemmen en legde ook uit hoe dat precies moet.
 
Sun van Dijk, nummer 3 op de  SP-lijst, legde uit dat de SP zorg heel belangrijk vindt. En dat we de bezuinigingen van het kabinet zo nodig compenseren. Armoedebestrijding, meer zeggenschap over je wijk en de voorzieningen in de buurt, meer sociale huurwoningen, alle SP-speerpunten kwamen langs. Speciaal voor de Chinese gemeenschap noemde Van Dijk taallessen, het liefst gratis, voor alle nieuwkomers maar ook voor ouderen die nooit Nederlands hebben geleerd. Meer buurthuizen en plekken voor verenigingen als de SPCN, en ze benadrukte het belang van gratis OV voor ouderen.
 
Boter bij de vis
Van Dijk: "Gebruik bestaande plekken als scholen en buurthuizen met een niet te hoge huur voor taallessen! De overheid moet mensen met goeie initiatieven steunen. Je kunt niet zeggen dat iedereen Nederlands moet leren en er vervolgens niks over over hebben. Boter bij de vis!"
 
Van Dijk eindigde met de stelling dat de Chinese gemeenschap veel te bescheiden is en veel meer naar buiten kan en mag treden. De zelforganisaties verdienen onze steun en hulp bij evenementen en vooral ook bij het vinden van een betaalbare plek.
 
 
Luid applaus. Toen het CDA vervolgens aangaf MINDER sociale huurwoningen te willen, ontstond er enige verwarring, omdat de tolk het idee had dat ze het verkeerd had verstaan. Zowel tolk als de zaal hadden weinig begrip voor dit standpunt.
 
Vragen uit het publiek gingen vooral over zorg, Chinese en Nederlandse taallessen. Mensen bleken boos over het werken tot je 65ste terwijl er zoveel jongeren werkloos zijn, het dure parkeren en onveiligheid op straat.
 
Lees wat de SP nog meer te zeggen heeft over buurtvoorzieningen, integratie, en zorg en welzijn in ons verkiezingsprogramma

U bent hier