h

RTV Rijnmond Debat: De Kleijn versus Karakus

17 maart 2014

RTV Rijnmond Debat: De Kleijn versus Karakus

SP-lijsttrekker Leo de Kleijn daagde PvdA lijsttrekker Hamit Karakus tijdens het RTV Rijnmond debat op 16 maart uit om de bezuinigingen op de zorg terug te draaien. “De afgelopen jaren heeft het college onder leiding van de PvdA 18 miljoen bezuinigd op de thuiszorg en dagbesteding. Dit heeft voor heel veel onrust gezorgd.  Wilt u samen met de SP de bezuinigingen terugdraaien, blijven investeren en extra geld inzetten om ervoor  te zorgen dat ouderen en gehandicapten de zorg krijgen waar ze recht op hebben?”

Als het aan het kabinet ligt, wordt er 40 procent bezuinigd op zorg voor ouderen en gehandicapten. Dat dit voorstel nog door de Tweede en Eerste kamer moet, weerhield PvdA wethouder Florijn er niet van om alvast stevig het mes in de thuiszorg te zetten. Cliënten verloren na een ‘herkeuring’ van één telefoontje een paar uren zorg, vaste krachten werden ontslagen en op flexcontracten gezet.

Sigaar uit eigen doos

Karakus hield het vaag, repte van ‘vertrouwen teruggeven’, ‘goed regelen’ en ‘efficiënter werken’ en wilde wel extra geld achter de hand houden om eventueel de klap uit Den Haag op te vangen. “Na de 18 miljoen die al is bezuinigd is dat geen extra geld, maar een sigaar uit eigen doos!’ kaatste De Kleijn terug en verweet Karakus in sprookjes te geloven als hij dacht dat de  zorg in Rotterdam met 40 procent minder toekan.

Karakus: “Dat staat nog niet vast.”

De Kleijn: “Maar u loopt er alvast op vooruit!”

Steun kreeg de Kleijn van Judith Bokhove die zich met hand en tand wil verzetten tegen de bezuinigingen die Den Haag over de stad uitstort. CDA wil nog wel een telefoontje naar de Haagse fractie plegen. VVD en D66 hebben zich al helemaal neergelegd bij de bezuinigingen.

Afvalstoffenheffing

Jeanette Baljeu (VVD) wilde het graag met De Kleijn hebben over de lastenstijging in Rotterdam. De VVD claimt dé partij te zijn van de lage lasten. Desondanks is de afvalstoffenheffing in Rotterdam is de hoogste in het land: € 372,50. De kwijtschelding voor de allerarmsten is volgens haar de boosdoener. De Kleijn heeft een betere oplossing: “Onder uw college werd de afvalstoffenheffing de hoogste van heel Nederland. Wij streven naar zo laag mogelijke lasten voor àlle Rotterdammers. Wij stellen voor de afvalstoffenheffing af te schaffen en te verrekenen in OZB. Huurders en mensen met een koopwoning tot 320.000 euro - dat is 80 procent van de Rotterdammers - gaan hierop vooruit!”

Armoede

Een op de 5 à 6 kinderen in Rotterdam groeit op in armoede. De voedselbank deelt elke week 3500 pakketten uit aan arme Rotterdammers. Met nog een paar dagen voor de verkiezingen bleek Hamit Karakus plots kampioen armoedebeleid te zijn geworden.  “Armoede accepteren we niet” zei hij. “Het budget voor armoedebeleid moet omhoog.” Karakus noemt dit zelfs een breekpunt in coalitiebesprekingen. De Kleijn is blij dat Karakus zegt er eindelijk meer geld voor te willen uittrekken. “Daar ga ik u aan houden. Wij hebben hier namelijk ieder jaar bij de begrotingsbehandeling voorstellen voor ingediend.  Wel vind ik het héél vreemd dat PvdA vier jaar lang bezuinigt op armoedebeleid en nu er verkiezingen aankomen ineens zegt: daar moet meer geld naartoe.”

Bekijk de volledige uitzending op de website van RTV Rijnmond

Lees de column 'Hamit sneeuwt onder' van RTV Rijnmond verslaggever Paul Verspeek.

U bent hier