h

Roemer: “De prijs van de zorg is wat wij ervoor over hebben!”

16 maart 2014

Roemer: “De prijs van de zorg is wat wij ervoor over hebben!”

Emile Roemer bezocht  samen met Ineke Palm, Leo de Kleijn en Sun van Dijk van de afdeling Rotterdam ouderencentrum de Hoeksteen in Prins Alexander om met de bewoners te praten over de toestand van de zorg. De ouderen uitten een storm van kritiek op het beleid en veel waardering voor de medewerksters van de thuiszorg.

Een oude heer nam het woord en zei dat hij “een meeloper was geweest van die ene rode partij die met die rode rozen dit is nu een heel erg kapitalistische partij geworden”, zo zei hij. “De ouderen hebben hun hele leven heel hard gewerkt en gespaard en nu wordt alles afgebroken.” Ineke Palm, een van de motoren achter de acties in de thuiszorg in Rotterdam, vertelde over de grote bezuinigingen die in de thuiszorg van Rotterdam al waren ingevoerd door wethouder Florijn (PvdA). Rotterdam is een soort testomgeving van het kabinet, die deze bezuinigingen willen doorvoeren in heel het land. Roemer zuchtte. “Overal waar ik kom, hoor ik dezelfde schrijnende verhalen”, zei hij. 

Emile met Riena, SP vrijwilligster van het eerste uur.

Cliënten en zorgverleners zijn dit beleid meer dan beu, weet Roemer. Op een enquête onder verpleegkundigen kwamen binnen een week duizend reacties. Iedereen wordt gek van de administratieve last. Voor een aspirine moeten vele formulieren worden ingevoerd, voor ene praatje met patiënten is geen tijd. Roemer: “Voorts heeft er een explosie plaatsgevonden in de salarissen van de managers in de zorg. Die salarissen moeten naar beneden! Specialisten moeten óók onder een cao gaan vallen met een maximum beloning. Die hoge salarissen maken de zorg onnodig duur. De kosten van de zorg, dat is wat wij er voor over hebben.”

Belazerd

Uit de zaal stond een man op en zei: “We worden op een eigenaardige manier belazerd. Ze willen dat we langer thuis blijven wonen maar korten ons op uren thuiszorg. Dat moeten vrijwilliger maar overnemen.” Roemer is woedend over het woord participatiesamenleving. “Dat net zoiets als een ‘meepraatoverleg’. Iedereen participeert toch? Dat is een samenleving.”

Een mevrouw vertelde dat ze eigenlijk heel tevreden is geweest over de betrokkenheid van de thuiszorgmedewerksters.  Een andere dame zei: “Vroeger was er een afdelingshoofd met een witte jurk. Die werkte gewoon mee. Nu zit ze in een kantoor achter een computer.”

Zorg in de buurt

De thuiszorgmedewerkers werken zich, zoals een van de aanwezigen het omschreef ‘het snot voor de ogen’ en krijgen steeds minder tijd om de zorg te geven die mensen nodig hebben. Wijkverpleging en de thuiszorg weten prima zelf wat er nodig is, maar krijgenniet de kans hun werk goed uit te oefenen. Zorg in de buurt daar staat de SP voor. Een goed voorbeeld is Buurtzorg, een organisatie waarin de zorgprofessionals zelf samen de zorg organiseren, zonder managementlaag. Zo willen we het: minder administratie, minder managers en minder gebouwen daardoor kan de zorg een stuk goedkoper.

Een dame, die vroeger altijd PvdA stemde, zei nu haar stem aan de SP te geven. Ze werd ook maar meteen lid. Met een aantal mensen met individuele problemen werd een afspraak gemaakt om op een ander moment verder te praten. Afsluitend drukte Leo de Kleijn iedereen nog op het hart om vooral te gaan stemmen op 19 maart, want de SP heeft alle hulp nodig om een vuist te maken tegen de afbraak.

U bent hier