h

Blog Tom Weerdmeester: Een beter MBO in Rotterdam

14 maart 2014

Blog Tom Weerdmeester: Een beter MBO in Rotterdam

In mijn tijd op het MBO kreeg ik te maken met het nieuw ingevoerde CGO onderwijs (Competentie Gericht Onderwijs). Voor mij betekende het dat er een enorme chaos ontstond. Opdrachten waren niet op tijd af en veel leerkrachten wezen naar elkaar als veroorzaker. Dit kostte heel veel leerlingen hun opleiding. Voor mij was het een grote uitdaging om mijn opleiding toch met succes af te ronden. Dankzij een overstap naar de allerlaatste klas die nog met het oude systeem werkte en in deeltijd. Met de kwaliteit van de opleiding bleef het echter droevig gesteld.

Ik zat met veel vragen. Wie gaat er over de kwaliteit van het onderwijs? Wie hoort deze school te controleren? Waarom zijn er zo weinig stage plekken? De politiek is direct verantwoordelijk voor de veranderingen en de kwaliteit van onderwijs. Toch leek het MBO een vergeten groep. De drie jaar die ik heb door gebracht op het Albeda college in Rotterdam werd er veel beloofd maar weinig gedaan, toen was ik het zat.

Zat van Zadkine

Als niemand er wat aan wil doen, dan doe ik het zelf wel. Ik ging op zoek naar een organisatie die zich wel inzet voor deze groep en kwam uit bij de SP. Sindsdien hebben we veel gedaan met MBO-studenten voeren we actie om de kwaliteit van het MBO te verbeteren. Samen met andere jonge SP'ers ben ik de actie Zat Van Zadkine begonnen. We zijn naar de Zadkine MBO scholen geweest. Maandenlang hebben we gesprekken gevoerd met de studenten. Al hun klachten hebben we verzameld in een rapport dat we aan de Rotterdamse Commissie van Onderwijs hebben gepresenteerd. De Zadkine scholen hebben een aantal toezeggingen gedaan om het onderwijs te verbeteren.

MBO om trots op te zijn

Aan het begin van dit schooljaar waren er volgens studenten al verbeteringen. Daar zijn we heel trots op. Nu geven we Zadkine de tijd om te bewijzen dat de verbeteringen niet tijdelijk zijn. Na de verkiezing gaan we meteen door met de scholen te controleren.

Tot nu toe heb ik van buiten af verandering proberen te brengen, nu wil ik dat ook van binnen uit doen. Daarom heb ik me verkiesbaar gesteld voor de gemeenteraad en de SP heeft mij op de kandidatenlijst gezet omdat we denken dat er iemand in de gemeenteraad moet komen die het opneemt voor Rotterdamse MBO'ers. We gaan door tot er een MBO in Rotterdam is waar de we allemaal trots op kunnen zijn.

Tom Weerdmeester werkt als begeleider in de gehandicaptenzorg en gaf afgelopen jaar leiding aan de SP jongeren. Hij staat nummer 5 op de lijst voor de gemeenteraad.

 

U bent hier