h

SP voor een 100% duurzaam Rotterdam

9 februari 2014

SP voor een 100% duurzaam Rotterdam

Duurzaamheid was het thema van het eerste verkiezingsdebat van LOKAAL, op zaterdag 8 februari de centrale bibliotheek. Duurzaamheid is een belangrijk punt voor de SP, zoals SP-lijsttrekker Leo de Kleijn het verwoorde: “De SP is behalve 100% sociaal ook 100% duurzaam!”

"Het is van de gekke om in deze tijd nog nieuwe kolencentrales te willen openen!"

De luchtkwaliteit in Rotterdam laat veel te wensen over en een grote veroorzaker van de vervuiling is het autoverkeer. Bij de stelling ‘De auto moet ruim baan hebben in Rotterdam’ liet de Kleijn weten dat geen enkele serieuze partij voor deze stelling zou kunnen zijn. De slechte luchtkwaliteit in Rotterdam heeft namelijk als gevolg dat bewoners een lagere levensverwachting hebben dan elders in het land.

De veronderstelling van partijen zoals de VVD dat de ‘snelweg’ op de Coolsingel moet blijven is een ouderwetse gedachte. Fietsers en voetgangers moeten een hogere prioriteit zijn en daarom pleit de SP voor een deels autovrije Coolsingel. Verder staat de SP achter een maximum van 80 kilometer per uur op de ringweg. Deze maatregelen zullen een grote stap zetten in de goede richting voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in Rotterdam.

Energie en dierenwelzijn

Op de stelling of er een wethouder van dierenwelzijn moet komen was het SP standpunt duidelijk: Ja. De SP had al eerder een voorstel ingediend voor een wethouder voor natuur, milieu en dierenwelzijn De partij strijdt al twaalf jaar voor een wethouder op deze gebieden.

Zes jaar geleden gaven PvdA, VVD en CDA toestemming voor de bouw van twee nieuwe kolencentrales in Rotterdam. Hierbij werden beloftes gedaan over de opslag van CO2, deze partijen vroegen de SP ‘niet zo wantrouwend’ te doen toen SP-raadsleden vraagtekens zetten bij deze belofte. Nu is het 2014 en blijken de energieconcerns hun beloftes niet na te komen. Nu staat de SP voor het alsnog verbieden van de opening van de centrales. “In een tijd waar men van fossiele brandstof naar duurzaam wil gaan is het van de gekke om nieuwe kolencentrales te openen,” liet De Kleijn weten.

Zon, wind en aardwarmte

Verder staat de SP achter meer windmolens in Rotterdam, deze moeten natuurlijk niet in het centrum terechtkomen maar op terreinen zoals de tweede Maasvlakte moet windenergie voluit ingezet worden. “Zon, wind en aardwarmte zijn de alternatieven!” volgens de Kleijn, “niet kernenergie zoals Leefbaar Rotterdam voorstelt.”  De SP kiest voor 100% sociaal maar ook voor verduurzaming van woningen en verbetering van luchtkwaliteit. De SP is dus ook 100% duurzaam!

Lees meer over onze plannen voor een duurzame stad in ons verkiezingsprogramma.

U bent hier