h

Weer overwinning thuiszorg

13 maart 2013

Weer overwinning thuiszorg

De kantonrechter heeft dinsdag de huishoudelijk verzorgenden van de actiegroep Wij Zijn De Thuiszorg Rotterdam – Abvakabo voor het grootste deel in het gelijk gesteld. De nieuwe aanbieder Aafje moet een deel van het personeel van Faveo overnemen op basis van hun huidige loonschaal.

SP-raadslid Josine Strörmann feliciteert de actiegroep met de overwinning: ‘Een geweldig resultaat. Maar we zijn er nog niet. Alleen de verzorgenden met lange dienstverbanden worden volgens de cao overgenomen. De rest weliswaar wel in de juiste loonschaal, maar die krijgen geen vast contract. En er zijn nog meer aanbieders in Rotterdam dan Aafje. De SP zal de druk erop blijven houden – want dat helpt.’

Ook de thuiszorg is geen markt.Ook de thuiszorg is geen markt.

Nog steeds thuiszorg nodig

Door het beleid van PvdA-wethouder Florijn is er echter weinig ruimte. Door de lage tarieven en het teruggeschroefde aantal uren is er straks niet voor iedereen genoeg werk. De plannen van het kabinet om de thuiszorg nog eens met 75 procent te korten, helpen op zijn zachtst gezegd ook niet echt. Terwijl de ouderen straks nog steeds thuiszorg nodig hebben.

Geen vonnis maar akkoord

De overwinning is te danken aan de volhardende acties van de actiegroep de afgelopen maanden. De rechter gaf namelijk aan dat ze ook de kranten heeft gelezen. Dat zij niet langer de werknemers in onzekerheid wil laten en dat kibbelende werkgevers en de gemeente de tijd maar laten verstrijken en 22 april (de dag dat de nieuwe aanbesteding van kracht wordt) angstvallig dichtbij komt. Uitblijven van een oplossing mocht, in het belang van de cliënten en werknemers, niet gebeuren. In een zes uur durende zitting werden de partijen gedwongen tot afspraken te komen. De rechter wees geen vonnis maar wilde er uit komen. Het bereikte akkoord wordt vastgelegd bij de Kort Gedingrechter.

Wim van der HoornEen goed akkoord bereiken is wel toevertrouwd aan Abvakabo-onderhandelaar Wim van der Hoorn.

Het akkoord in het kort:

1) In plaats van dat werknemers moeten solliciteren naar hun eigen baan – wat Aafje wilde – moet Aafje de werknemers van Faveo die nu werken in hun gebied, een aanbod doen. Een deel van de werknemers (met het langste dienstverband) voor onbepaalde tijd, de rest komt in een flexpool, waarbij het werk per maand vermindert (door de strengere indicaties).
2) In plaats van terugzetten op loonschaal FWG 10 – wat Aafje wilde – wordt iedereen overgenomen op FWG 15. Wel wordt direct een traject ingezet om te kijken of de nieuwe functies inderdaad die loonschaal rechtvaardigen.

Actiegroep gaat door

Deze overwinning is het begin. De actiegroep Wij Zijn De Thuiszorg Rotterdam – Abvakabo zegt door te gaan met vechten voor goede thuiszorg. Bijvoorbeeld door nu aan de slag te gaan met de functiewaardering. Maar ook andere aanbieders waaronder Humanitas komen aan de beurt.

Kritische vragenDe actiegroep blijft kritische vragen stellen.

Op 6 april is er een landelijke demonstratie voor de thuiszorg in Den Haag. Kom ook!
De acties een week hiervoor
Groot thuiszorg-debat met SP-Kamerlid Renske Leijten

U bent hier