h

Internaat Polderstraat: meten met twee maten?

16 februari 2013

Internaat Polderstraat: meten met twee maten?

SP fractievoorzitter Leo de Kleijn hekelt het lakse optreden van de deelgemeente Feijenoord in de kwestie van het moskee-internaat aan de Polderstraat. De zaak kwam naar buiten door een klokkenluider binnen de dienst Toezicht gebouwen die concludeerde dat het gebouw grote gebreken vertoonde op het gebied van de brandveiligheid. Desondanks bleef de illegale status van het internaat bestaan: strijdig met het bestemmingsplan, ontbreken van de benodigde vergunningen en grote twijfels over de brandveiligheid.

De Kleijn: “Voor mij is het onbestaanbaar dat zo'n onwenselijke situatie jarenlang kan voortbestaan. Dat wekt sterk de indruk dat er is gemeten met twee maten. Een pand dat gebruikt wordt voor kinderopvang of jeugdzorg zou al lang opgeknapt of gesloten zijn. En zo hoort het ook. Met de veiligheid van kinderen mag niet gemarchandeerd worden.”

De betreffende klokkenluider was van mening dat zijn conclusies over de brandonveiligheid onder politieke druk niet leiden tot de benodigde maatregelen en maakte de zaak aanhangig in de media. Dat kwam hem op een schorsing en een aangifte wegens 'lekken' te staan vanuit de gemeente Rotterdam. De Kleijn vindt dat een verkeerde reactie van het college. “Te vaak worden klokkenluiders vervolgd in plaats van geprezen. Een groot gedeelte van de klokkenluiders krijgt uiteindelijk ontslag en vervolging aan hun broek. Dat is onwenselijk, want het kan leiden tot een angstcultuur binnen overheidsorganisaties waarin ambtenaren misstanden binnen de eigen organisatie niet meer aan de kaak durven te stellen.”

Intussen is er door diverse media bericht over meer zaken in de deelgemeente Feijenoord waar een ontoelaatbare verwevenheid van deelbelangen en het politieke bestuur niet uitgesloten is. Een daarvan is de kwestie rondom de subsidiëring van 'Feijenoord Werkt'.

Half maart staat deze zaak op de agenda van de gemeenteraad. Voor de SP-fractie staan drie zaken daarbij voorop. Met brandveiligheid, zeker in gebouwen waar kinderen 24 uur verblijven, mag niet worden gemarchandeerd. Rotterdammers moeten er vanuit kunnen gaan dat iedereen gelijk behandeld wordt door de gemeentelijke overheid. En drie: er mag geen twijfel zijn dat (deelgemeente)bestuurders zonder last of ruggespraak besluiten nemen op een transparante manier.
De SP-fractie vindt dan ook dat het in het belang is van de gemeente, ook van de bestuurders die nu beschuldigd worden, dat de onderste steen boven komt. Ook voor hen is het cruciaal dat er een duidelijke conclusie komt. De fractie zal daarom pleiten voor een raadsenquete waarin ambtenaren en bestuurders onder ede gehoord kunnen worden.

U bent hier