h

Solidariteitsplein: Laat de rijken de crisis betalen!

18 september 2011

Solidariteitsplein: Laat de rijken de crisis betalen!

Op het solidariteitsplein zaterdag 17 september in Rotterdam was men het eens: voor elkaar zorgen, eerlijk delen en de crisis neerleggen daar waar het geld zit: bij de banken en de allerrijksten. Enkele honderden mensen gebundeld in de Alliantie voor Solidariteit waren bijeen om het verzet te starten tegen het asociale kabinetsbeleid.

solidariteisplein
copyright all foto's: IPAFoto.nl 2011

Zaterdagmiddag werd het Grote Kerkplein omgedoopt tot solidariteitsplein. Op het stadspodium waren diverse artiesten en muzikanten te zien die zongen of speelden over solidariteit en verzet.

Na het Rotterdamse strijd-koor Ondersteboven, bracht de landelijke actiegroep 'Terug naar de bossen' samen met cabaret 'de gemeentereiniging' de strijdlust erin.
Verder waren er optredens van de woordvakkers, de rappers Jeremiah, Stryder en Gaza en het cabaret Café Werkloos van Kunststichting de Regenboog. Een vertegenwoordiger van de RET maakte nog eens duidelijk waarom verzet nodig is.

ondersteboven
Ondersteboven startte de bijeenkomst met prachtige strijdliederen. terug naar de bossen
De actiegroep 'Terug naar de bossen' met hun stapelings-lied. jeremiah&quintasystem
De rappers Jeremiah&Quintasystem maakten in stevige bewoordingen duidelijk hoe zij erover denken.

Ook kwam de Rotterdamse koningin aan het woord, bijgestaan door een begeleidings-comité bestaande uit prominente Rotterdamse mensen van PvdA, SP en GL. Onze koningin, Christine van het schoonmakersparlement, keerde zich af van het regeringsbeleid en sloot zich aan bij de Rotterdamse ‘Alliantie voor Solidariteit’.

De Alliantie bestaat inmiddels uit 35 organisaties, waarvan er zich twee op het solidariteitsplein aansloten. Drie vertegenwoordigers lieten kort horen wat het belang is van de alliantie.

Op het plein waren ondertussen activiteiten zoals een cartonist, een klaagmuur en de ketting van solidariteit. De werkgroep ‘Armoede werkt niet’ is een actie begonnen met werkhandschoenen. Elke handschoen wordt ondertekend en van een boodschap aan kabinet Rutte voorzien.

solidariteitsplein
copyright all foto's: IPAFoto.nl 2011

Tijdens de manifestatie is opgeroepen 19 september naar Den Haag te komen, de landelijke protestmanifestatie voor Prinsjesdag. Veel Rotterdammers zullen hierbij zijn.
De alliantie komt binnenkort weer bijeen om zich te beraden over vervolgacties.

Met veel dank aan iedereen die zaterdag heeft meegeholpen en Menno&Lies voor de presentatie van het geheel.

U bent hier