h

Rotterdams verzet gebundeld tegen sociale en culturele kaalslag

2 september 2011

Rotterdams verzet gebundeld tegen sociale en culturele kaalslag

Op 1 september 2011 is de alliantie voor solidariteit opgericht. Kunstenaars, vakbonden, politieke partijen (SP, PvdA en GL), kerkelijke organisaties, onderwijs- en migrantenorganisaties, belangenbehartigers van patiënten, mensen uit sociale bewegingen, mensen met een beperking en mensen die dakloos zijn of dreigen te worden.
Allen hebben besloten de handen ineen te slaan om de bezuinigingsplannen van kabinet Rutte tegen te houden, door het verzet van onderaf te organiseren.

logo alliantie voor solidariteit

Op initiatief van de Rotterdamse SP is het verzet tegen het afbraakbeleid van dit kabinet gebundeld. Op 6 juli riep fractievoorzitter Leo de Kleijn Rotterdamse organisaties en partijen bijeen om te praten over de bezuinigingen op sociale voorzieningen en de gevolgen daarvan, en dat actie en gebundeld verzet nodig is om de sociale en culturele kaalslag tegen te houden. Dat is gelukt. Op 1 september 2011 is de alliantie voor solidariteit opgericht.

De alliantie van meer dan 25 organisaties in Rotterdam Rijnmond, is van mening dat dit kabinet de rekening van de crisis te veel neerlegt bij de 'gewone' mensen. De stapeling van maatregelen treft ouderen, uitkeringsgerechtigden en mensen met een minimum en modaal inkomen. Het treft met name kwetsbare mensen bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten in hun mogelijkheid zelfstandig deel te nemen aan de samenleving.

De bezuinigingen op welzijn, armoedebestrijding, zorgverzekeringen, toeslagen zoals huur, zorg en kinderopvang en het openbaar vervoer treffen heel veel mensen zwaar in hun portemonnee en hun mogelijkheden deel te nemen aan de samenleving. Het culturele leven wordt uitgehold door bezuinigingen op kunst, cultuur, muziek en dans. De bezuinigingen in het onderwijs beperken jongeren in hun toekomstperspectief.

Het kan ook anders. Juist nu het slecht gaat moet de overheid banen beschermen en inkomens op peil houden. De rekening van de crisis moet meer worden gelegd bij de veroorzakers zoals de banken en bij de mensen met topinkomens. De alliantie kiest voor solidariteit en eerlijk delen.

De alliantie roept iedereen, inclusief de gemeentebesturen, op om in verzet te komen tegen dit kabinetsbeleid. Zij zal mensen die zich organiseren om op te komen voor hun rechten, ondersteunen. Of het nu het gaat om behoud van beschermde werkplekken, zorg of een goed openbaar vervoer. Grote acties gepland voor de komende tijd:

zadkine

Solidariteitsplein
17 september

14.00-17.00 uur
Grote Kerkplein, Rotterdam
Met Rotterdamse Troonrede, muziek en parade waarin
organisaties laten zien wat bezuinigingen voor Rotterdammers betekenen.

Landelijke protestdag
19 september

12.00-16.00 uur
Koekamplaan, Den Haag
Organisatie Vakbonden en CG-raad
De alliantie roept iedereen op die dag naar Den Haag te gaan.
Busbedrijf stelt aangepast vervoer ter beschikking.

Voor meer informatie: www.alliantievoorsolidariteit.nl
info@alliantievoorsolidariteit.nl

De komende weken gaan we de alliantie en het solidariteitsplein op 17 september onder de aandacht van de Rotterdammers brengen. Wil je meedoen?
Bel of mail: rotterdam@sp.nl, Ineke Palm 06 511 110 73

Breed Rotterdams steuncomité gaat verzet mobiliseren

U bent hier