h

Manifestatie 'Armoede werkt niet' groot succes

28 november 2010

Manifestatie 'Armoede werkt niet' groot succes

Gisteren ging een bus vol SP'ers vanuit Rotterdam naar Den Bosch om daar te demonstreren tegen de plannen om te bezuinigingen op mensen met uitkeringen en arbeidsbeperkingen. Dat er over deze bezuinigingen grote verontwaardiging heerst in de samenleving bleek wel uit de opkomst van 1500 mensen, de zaal bleek al snel te klein. Een ding werd duidelijk: "Armoede werkt niet!"

Ingang

Dat de Nederlandse kiezer van links tot rechts het niet eens met deze bezuinigingen, blijkt wel uit een enquête van Maurice de Hond. Van de Nederlanders is 77% tegen het voorstel om banen te schrappen in de sociale werkplaatsen, 73% is tegen het bezuinigen op mensen met een arbeidsbeperking en 68% geeft aan dat werken onder het minimumloon ongewenst is. Volgens SP-Kamerlid Sadet Karabulut is het duidelijk: "Dit toont aan dat er totaal geen draagvlak is voor de plannen van dit nieuwe kabinet."

Emile

Emile Roemer: ‘Dit kabinet pakt de bijstandsmoeder en alle mensen met lage inkomens door het sociaal minimum met tweeduizend euro te verlagen. Over mijn lijk, ik pas daarvoor.’ Naast de SP steunden ook PvdA-leider Job Cohen, FNV-voorzitter Agnes Jongerius en Ad Poppelaars, directeur van de CG-raad de actie. Ook voormalig PvdA-fractievoorzitter en nu PvdA Tweede Kamerlid Mariëtte Hamer de menigte toe: "Dat het afpakken van je uitkering er voor zal zorgen dat je aan het werk gaat, is onzin!" Dit is een mooie boodschap aan de Rotterdamse wethouder Dominique Schrijer die een groot voorstander is van het afpakken van uitkeringen indien mensen zich niet verplicht te werk laten stellen onder het minimumloon.

Rotterdamse Carrie presenteert

De actie van zaterdag, de stakende postbodes en de 'schreeuw om cultuur' zijn een voorbode van wat er de komende periode gaat gebeuren als Rutte met zijn kornuiten van plan is om zijn plannen uit te gaan voeren. Maandag volgt de volgende demonstratie alweer, want dan zullen boze studenten afreizen naar Den Haag om te voorkomen dat studeren straks weer alleen voor de rijken is.

Kop soep

Vrijdagmiddag riepen Rotterdamse SP'ers nog op voor de manifestatie bij de sociale werkvoorziening Impact in Zevenkamp. Daarnaast haalden ze handtekeningen op tegen de onmenselijke bezuinigingen.

Laura van Duin Laura van Duin en hanny Bleij

Petitie - Armoede werkt niet!

U bent hier