h

Student en talent ongewenst in Rotterdam?

4 oktober 2010

Student en talent ongewenst in Rotterdam?

Investeren in jong talent en het vasthouden en aantrekken van talentvolle jongeren staat centraal in het coalitieakkoord dat door de nieuwe Rotterdamse coalitie in april werd gepresenteerd. In hetzelfde akkoord stelt het college: “Cultuur is van groot belang voor een krachtige stad. Cultuur bindt mensen, zet ze aan het denken of betekent soms gewoon een leuke avond uit.” Meer jonge talenten, die ook nog eens kunnen genieten van een leuke avond uit in het (multi-)culturele diverse Rotterdam; een mooi ideaalbeeld vindt ROOD, jong in de SP, Rotterdam, maar weet deze coalitie wel wat dit in de praktijk betekent?

Rotterdam kent indrukwekkende statistieken: met ruim 178.000 jongeren is het de jongste stad van Nederland; het is met ruim 600.000 inwoners de tweede gemeente van Nederland en het is de derde grootste hoger onderwijsstad van Nederland met 60.000 HBO- of WO-studenten.

Geen daden maar woorden
Met deze feiten op tafel vragen wij ons af of Rotterdam zijn jonge bevolking ook echt serieus neemt. Rotterdam is nog maar net Europese jongerenhoofdstad af, onder de noemer 'Your World' en alle ambities lijken alweer in de ijskast te staan. Sterker nog, de ambities lijken naar beneden te zijn bijgesteld. Daarbij komt nog het verdwijnen van het poppodium WATT, het zoveelste bewijs dat bestuurders graag mooie beloftes op papier zetten, maar als puntje bij paaltje komt net zo gemakkelijk hun eigen gestelde doelen weer overboord gooien. Wil Rotterdam ooit een aantrekkelijke stad worden voor jonge mensen, dan zal er ook gezorgd moeten worden dat jongeren zich ook echt welkom voelen in Rotterdam. Het wordt tijd dat de coalitie het aloude Rotterdamse motto “Geen woorden, maar daden” gaat afstoffen en nu echt tot actie overgaat om de mooi uitgewerkte teksten daadwerkelijk uit te voeren.

De 60.000 studenten wonen bij lange na niet allemaal in de stad, en onder de huidige omstandigheden zullen ze zeker niet van plan zijn om zich na hun studie in de stad te vestigen of in de stad te blijven. Al jaren lang breken bestuurders, politici, ambtenaren en andere wijze heren hun hoofd over de vraag hoe Rotterdam er nou voor kan zorgen om aantrekkelijker te worden voor HBO- en WO-studenten als woonstad en, misschien nog wel belangrijker, om afgestudeerde HBO’ers en WO’ers te overtuigen dat Rotterdam dé stad is waar je moet beginnen aan je carrière.

Studenten van ROOD voeren actie voor nieuw podium
Rotterdamse studenten van ROOD voeren actie voor een nieuw volwaardig poppodium in Rotterdam

Na de studie
Een belangrijke factor om Rotterdam aantrekkelijker te maken voor jonge hoogopgeleide personen is de arbeidsmarkt. Het aantrekken van banen voor hoger opgeleiden is de primaire voorwaarde om jonge hoogopgeleide mensen in Rotterdam te houden. Daarnaast werkt het als katalysator voor de arbeidsmarkt in het lagere opleidingssegment. Dit werd eveneens gesteld door Young EDBR (Young Economic Development Board Rotterdam), student City 2008-2009 en de Economische Visie 2020, welke allen concludeerden dat het aantrekken van banen voor hogere afgestudeerden cruciaal is om jong talent aan te trekken en vast te houden. Echter, alleen een verandering in het arbeidsaanbod zal niet voldoende zijn, ook de woningmarkt is van invloed op de keuze van studenten om in een stad te komen studeren en daar te blijven wonen na afstuderen. Zo is er al jaren een chronisch tekort aan studentenhuisvesting. Wetende dat net afgestudeerden zich vaak vestigen in de stad waar zij woonden tijdens hun studie, is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er meer, betere en betaalbare studentenhuisvesting gerealiseerd wordt.

Rotterdams imago
Maar wil Rotterdam echt een aantrekkelijke stad worden voor jonge mensen, dan moet er naast een verandering op de arbeids- en woningmarkt, zeker ook gezorgd worden voor een rijk en volledig aanbod aan culturele activiteiten en uitgaansgelegenheden, zoals dat ook beaamd wordt in het huidige coalitieakkoord. Dit is ook van belang om het slechte imago van Rotterdam te veranderen. Dit imago is namelijk dat van een stad waar weinig te doen is. Laten we er nou eens voor zorgen dat er een gezellig en levendig stadshart komt: het Schouwburgplein mag eindelijk wel een keer echt ‘opgepimpt’ worden, meer plek voor cultuur en horeca in de publieke ruimte, een betere aansluiting tussen de verschillende uitgaanszones en een scala aan poppodia waaronder een middelgroot popodium in het hart van de stad. Wanneer Rotterdam niet snel iets gaat doen aan het schreeuwende tekort aan oefenruimtes, volwaardige poppodia, lokaaltjes voor talentontwikkeling en de bijbehorende facilitaire ruimtes dan dreigt de Rotterdamse popcultuur dood te bloeden. Dan zullen muzikanten, en in hun kielzog theaterbeoefenaars, de stad uitgejaagd worden. Gelukkig is “De Nieuwe Oogst” het voormalige urban poppodium van de ondergang gered, maar dat is natuurlijk niet voldoende om de gehele popscene te redden. Rotterdam verdient gewoon een volwaardig middelgroot poppodium waar zo’n 1500 mensen kunnen genieten van grote artiesten en net doorbrekende muzikanten. Rotown, Exit en Worm zijn fantastisch, maar de muzikanten die daar optreden willen ook de volgende stap kunnen ruiken, zien en voelen, en dat is de stap naar een middelgroot poppodium, een stap verder in hun carrière als muzikanten.

Wat nu?
Op korte termijn dient er een tijdelijke oplossing gevonden te worden voor het verdwijnen van WATT. De Maassilo zou de komende jaren de gevallen leegte kunnen opvullen, maar er zal wel direct moeten worden begonnen met de ontwikkeling en bouw van een echt volwaardig middelgroot poppodium in het hart van de Rotterdamse binnenstad. Hiervoor zijn een aantal opties. Zo zou het braakliggende terrein achter Hollywood een prima locatie voor dit nieuwe poppodium zijn, maar het zou helemaal geweldig zijn als er in het nieuwe stationsgebied een jongerentempel kan verrijzen. Essentieel is dat er gewerkt wordt aan een structurele oplossing en dat we niet blijven aanmodderen met bestaande locaties die niet voldoen aan de eisen van een poppodium.

Verder moet er meer nagedacht moeten worden over hoe je studenten hechter kan verbinden met de binnenstad van Rotterdam, waar zich het merendeel van het cultureel en recreatief aanbod heeft gevestigd en wat bij uitstek een bruisend hart kan worden voor een heuse studentenstad. Dit zou onder meer gerealiseerd kunnen worden door de Erasmus Universiteit een plek te geven in het centrum. Om een voorbeeld te noemen: het oude postkantoor had bij uitstek een mooi universiteitsgebouw kunnen worden, maar wordt nu ontwikkeld tot een plek voor (nog meer) detailhandel en kantoren, iets wat zeker niet gaat bijdragen aan de diversiteit in de binnenstad.

Our World
Tot slot: we hebben te maken met een enorme beschavingscrisis en als iets de bakermat is van onze beschaving dan is dat wel kunst en cultuur. Een rijke culturele sector is in staat bruggen te bouwen tussen groepen in de samenleving. Dus in plaats van te bezuinigen op deze gezichtsbepalende sector voor Nederland, moet er geïnvesteerd worden met lef en visie. Maak hierbij gebruik van de nieuwe generatie: betrek studenten van het conservatorium en de kunst- en popacademie bij het ontwikkelen van het creatieve deel, vraag studenten bouwkunde en architectuur om te helpen bij het ontwerpen van het fysieke plan en laat bestuurskunde- en bedrijfskunde studenten er op toezien dat alles beleids- en bedrijfsmatig goed wordt aangepakt. Hierdoor creëert de stad betrokkenheid en wordt de cultuur in Rotterdam echt een deel van ons, de Rotterdamse jongeren. Dat is meer 'Our World'.

Loes de Kleijn; student geneeskunde en medische antropologie

Querien Velter; student bouwkunde en architectuur

Vincent Vergeer; student bestuurskunde, sociologie en filosofie

Allen zijn actief binnen ROOD, jong in de SP, Rotterdam

U bent hier