h

De Jong: "Uitzetbeleid niet effectief en inhumaan"

4 juni 2010

De Jong: "Uitzetbeleid niet effectief en inhumaan"

Geen mensen opsluiten tenzij uitzetting naar het land van herkomst volgt, de detentie moet humaner en niemand moet op straat worden gezet, zeker kinderen niet. Dat is de boodschap die Dennis de Jong, lid van het Europees Parlement voor de SP op zondag 6 juni verkondigt bij de wake bij uitzetcentrum Zestienhoven. De wake is een maandelijks protest van de organisatie Welkom Onthaal waar ook de SP aan meedoet. Het verwijderingsbeleid is volgens de SP duidelijk in strijd met Europese regels en De Jong zal dan ook de Europese Commissie hierover aan de tand voelen. De Jong: 'Dit beleid is inhumaan, niet effectief en ook nog eens in strijd met de regels, ik laat dit onderwerp niet los tot er een rechtvaardige oplossing is.'

Dennis de JongDe Jong benadrukt dat terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, nodig is voor een goed asielbeleid, maar hij hekelt de manier waarop dit nu gebeurt. ´Opsluiten wordt nu gebruikt als pressiemiddel, terwijl je volgens de Europese Unie alleen vreemdelingen mag opsluiten als er spoedige uitzetting volgt. Dat is in Rotterdam niet het geval: de helft van de vreemdelingen, wordt na enkele weken weer in de buurt van het Centraal Station op straat gezet. Daarbij krijgen ze een treinkaartje tot de grens. Iedereen begrijpt dat dit niet werkt en dat veel van deze mensen als illegaal op de straten van Rotterdam terecht komen.´ Als mensen meewerken maar ondanks dat niet terug kunnen keren, moeten ze volgens de SP op grond van het buiten schuld criterium alsnog een vergunning tot verblijf krijgen.

Ook op de omstandigheden van de detentie zelf is veel aan te merken. De Jong wijst op verschillende overtredingen van de Europese Richtlijn die over detentie en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers gaat. Zo mogen organisaties als Vluchtelingenwerk Nederland en Welkom Onthaal van de overheid niet meer op bezoek komen op Zestienhoven, terwijl volgens Europese regels dit gewoon moet kunnen. Dat betekent dat de mensen die in het detentiecentrum zitten opgesloten, op geen enkele wijze meer geholpen kunnen worden door Nederlandse organisaties. Zelfs het geven van een telefoonkaart om contact op te nemen met familieleden, wordt hiermee onmogelijk gemaakt. Ook worden er nog steeds kinderen opgesloten, en deze kinderen worden soms gescheiden van hun vader, wat ook in strijd met Europese regels is. De Jong: 'Allemaal voorbeelden van hoe het niet mag en niet moet.' De Jong zal bij de Europese Commissie dan ook aandringen op naleving van de Europese regels door de Nederlandse autoriteiten.

De wake wordt georganiseerd door Welkom Onthaal, een samenwerkingsverband van Mara, KSA, GCW en de SP Rotterdam. Rotterdam Airport is te bereiken met bus 33. De wake is van 19.00 tot 20.00 uur aan de Airportbaan 18.

Eerder dit jaar sprak Tweede Kamerlid Krista van Velzen bij de wake

U bent hier