h

"Vluchtelingen stop je niet in een tent"

8 februari 2010

"Vluchtelingen stop je niet in een tent"

"Vluchtelingen stop je niet in een tent." Dat was de belangrijkste boodschap die SP-Kamerlid Krista van Velzen bracht tijdens de wake bij het Uitzetcentrum Zestienhove, georganiseerd door Welkom Onthaal.

Krista van Velzen spreekt de wake toe

Een dikke veertig mensen waren bijeen om te protesteren tegen het onmenselijke Nederlandse asielbeleid. Dat doen zij maandelijks, met steeds andere sprekers en columnisten.

lampionGisteren deed Van Velzen verslag van haar nachtje logeren in de noodopvang voor asielzoekers in Oude Pekela. De conclusie was helder: het is onmenselijk om asielzoekers in tenten op te vangen, ook als het tijdelijk is. Van Velzen: "De helft van het licht ging maar uit 's nachts op last van de brandweer, de hele nacht huilden kinderen en hoestten mensen en van dezelfde brandweer moesten we om zes uur 's morgens ons bed uit... terwijl het ontbijt pas om negen uur wordt geserveerd en er de rest van de dag toch niets te doen is!"

fakkel dragenHaast en passant - het komt nog te vaak voor - meldde Van Velzen dat er onlangs weer kinderen in het uitzetcentrum in Rotterdam hadden gebivakkeerd. Staatssecretaris Albayrak (PvdA) wil nog steeds geen einde maken aan deze praktijk, ondanks een eerdere motie van de SP die door de Kamer werd gesteund. Van Velzen: "Alsof families met kleine kinderen zonder omhaal kunnen vluchten of onderduiken. Kinderen horen niet in een gevangenis, kinderen horen op school, kinderen horen te spelen op straat."

vaste bezoekersgroep van het uitzetcentrum

Aandacht was er ook voor de geklinkerden: mensen die het uitzetcentrum worden uitgeknikkerd als uitzetting naar het land van herkomst niet mogelijk blijkt. Ook bij de kou van de afgelopen weken komt dat voor en de mensen moeten maar zien hoe ze vanaf Rotterdam Airport onderdak zien te vinden. SP'er en vaste bezoeker van het uitzetcentrum Lot van Baaren: "Dat kan je niet maken, koud of niet, mensen zo weer op straat zetten. Deze mensen moeten weten waar ze kunnen aankloppen voor hulp voor de eerst tijd."

Henk schenkt SP-soep

De wake bij uitzetcentrum Zestienhove vindt elke eerste zondag van de maand plaats en wordt georganiseerd door Welkom Onthaal, een samenwerkingsverband tussen KSA, GCW, KCW, Vluchtelingenwerk Rijnmond, de Heuvel, adviesbureau voor jeugd- en jongerenwerk en de Rotterdamse SP. In de wintermaanden wordt voor wat warms gezorgd, zoals dit keer tomatensoep.

Lees meer over Krista's logeerpartij
Geen kind in de cel

U bent hier