h

Staat vaste baan alphahulp garant voor goed salaris?

27 januari 2010

Staat vaste baan alphahulp garant voor goed salaris?

Vorige week verkondigde staatssecretaris Jet Bussemaker dat in het hele land zeker zesduizend huishoudelijk verzorgende alfahulpen weer in loondienst zijn aangenomen. Zij verwacht dat er dit jaar nog tienduizend volgen. De SP is blij dat alfahulpen hun bestaan als kleine zelfstandige kunnen inruilen voor de zekerheid van een vaste baan bij een zorginstelling en wil van de het college weten hoe de stand van zaken in Rotterdam is. SP-raadslid Josine Strörmann stelde vragen aan het college.

Josine Strörmann Ook in Rotterdam zijn er na de eerste aanbesteding van de huishoudelijke zorg vele mensen in vaste dienst vervangen door alfahulpen bij de thuiszorgaanbieders. Mede na aandringen van de SP in de Tweede Kamer is er nu geregeld dat deze alfahulpen weer aangenomen kunnen worden door hun werkgever. Dit omdat de thuiszorgklant nu zelf mag kiezen voor een huishoudelijk verzorgende in loondienst, en thuiszorginstellingen dus genoeg personeel in vaste dienst moeten hebben voor deze zorg in natura. Strörmann: “Ik wil weten of er voldoende alfahulpen aan de slag zijn om aan de vraag te voldoen. En natuurlijk wil ik weten tegen welk salaris ze worden aangenomen.”

Een aantal zorginstellingen werkt met zogenaamde onderaannemers om de thuiszorgwerkers over de cliënten te verdelen. De thuiszorgwerkers zijn dan niet rechtstreeks in dienst van de zorginstelling. Strörmann: “Ik wil weten of dat werken met onderaannemers negatief uitpakt voor het salaris van de thuiszorgwerkers. Want dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.”

Zorg over thuiszorg blijft 25-09-2007

U bent hier