h

Zorg over thuiszorg blijft

25 september 2007

Zorg over thuiszorg blijft

De zorgen van de SP over de huishoudelijke verzorging in Rotterdam blijven. De SP is ontevreden over hoe de gemeente de zogenaamde herindicaties aanpakt. In die herindicaties wordt beoordeeld hoeveel en welke zorg mensen nodig hebben. Vaak valt dat veel lager uit dan vroeger. De SP maakt zich ook grote zorgen over de positie van het personeel. Wethouder Kriens en andere partijen blijken zich nu ook zorgen te maken. Dat is opvallend, omdat de SP tot voor kort nog voor doemdenker en paniekzaaier werd uitgemaakt!

Josine Strörmann, SP-raadslid Strörmann: 'Vandaag heb ik uitgebreid verhaal gedaan over wat er allemaal mis gaat. Ten eerste, die herindicaties. Ik hoor van alle kanten dat mensen veel te weinig zorg krijgen. Mensen zijn bijvoorbeeld gewend drie uur zorg per week te krijgen en hebben nu maar recht op anderhalf uur. Je moet je eens voorstellen hoe ingrijpend dat voor mensen is! Gelukkig blijkt nu dat meer raadsleden zich hier zorgen over maken. Wat mij betreft stoppen we gewoon met die herindicaties, zoals Karin Duys van het CDA suggereerde. Ze zijn nergens voor nodig. De wethouder zegde toe scherp naar de herindicaties te kijken.'

'En mensen raken ook nog eens hun vaste hulp kwijt. Want ook in Rotterdam worden huishoudelijk verzorgenden vervangen door alfahulpen. Dit heeft de SP fractie tijdens de twee debatten over de WMO in november 2006 en in april dit jaar al voorspeld. 'Toen werden we min of meer uitgemaakt voor raddraaiers en doemdenkers. Maar we hadden wel gelijk. Want ook voor Rotterdam geldt dat personeel te duur is, ontslagen zal worden of geen keuze heeft behalve als alfahulp aan de slag te gaan, waardoor ze veel minder verdienen en slechtere arbeidsomstandigheden hebben. En tegenwoordig worden ook al zogenaamde 'gammahulpen' ingezet - studenten die naast hun studie nog een beetje schoonmaken bij oude mensen.
Voor mensen die afhankelijk zijn van zorg is deze ontwikkeling ontzettend slecht. Een alfahulp doet niets anders dan schoonmaken. Maar veel mensen zijn juist zo dol op de hulp die ze tot nu toe hebben omdat deze wat voor hen betekenen. Ze maken een praatje, ze helpen de eenzaamheid verdrijven. Naast schoonmaken, nemen ze enige zorgtaken op zich. Alfahulpen hebben daar helemaal geen tijd voor.'

Wethouder Kriens lijkt zich ondertussen ook zorgen te maken, want zij ging een heel eind mee met het voorstel van de SP om snel opnieuw te gaan 'aanbesteden', dus verschillende thuiszorgorganisaties te laten meedingen naar het recht om de huishoudelijke zorg in de stad te mogen verzorgen, en het dan anders aan te pakken dan de vorige keer. Blijkbaar had Leefbaar-raadslid Marianne van den Anker gelijk toen ze zei dat 'alleen Josine Strörmann de rampen met de marktwerking had voorzien'. Wat de SP betreft wordt er helemaal niet meer aanbesteed - de zorg is immers geen markt. Maar zoals het nu gaat kan al helemaal niet!

Draai aanbestedingen in de thuiszorg terug
SP'ers verzamelen protesten tegen uitverkoop thuiszorg

U bent hier