h

De Kleijn: 'Doorgedraaid veiligheidsbeleid levert niets op'

31 januari 2010

De Kleijn: 'Doorgedraaid veiligheidsbeleid levert niets op'

SP-lijsttrekker Leo de Kleijn verzette zich afgelopen zaterdag in het eerste lijsttrekkersdebat in de centrale bibliotheek tegen de spierballentaal van Leefbaar-voorman Marco Pastors, die meent dat de knoet erover Rotterdam veiliger maakt en die liet weten ‘plezier te hebben in hard optreden'.

Volgens De Kleijn gaat het niet om de vraag of veiligheidsbeleid hard of zacht moet zijn, maar om de vraag of het effectief is en gericht op de veroorzaker van de onveiligheid. “Cameratoezicht op bepaalde plaatsen zoals in de metro kan werken. Het samenscholingsverbod en de mosquito doen dat niet. Ten eerste is het effect hiervan nooit bewezen. Bovendien treffen deze maatregelen ook jongeren die geen enkel kwaad in de zin hebben, die gewoon met vrienden voor hun eigen deur in hun eigen straat staan, en door de politie of een nare zoemtoon worden weggejaagd.”

Het doorgedraaide veiligheidsbeleid dat door Leefbaar Rotterdam in het vorige college is ingezet, wordt nu door de PvdA op precies dezelfde wijze uitgevoerd. De Kleijn: “Dominic Schrijer moet nu niet doen alsof de keuze is tussen de repressie van Leefbaar en de preventieve aanpak van de PvdA, want onder PvdA-bewind zijn evenzeer de buurthuizen en het jongerenwerk weggesaneerd en gaat het mes nu in de jeugdzorg.”

De veiligheid in de stad is gebaat bij menselijk toezicht en met voldoende agenten op straat en in de wijk. De Kleijn keerde zich fel tegen de 40 miljoen aan bezuinigen van PvdA minister Ter Horst op de Rotterdamse politie. "Veiligheid is mensenwerk en mag niet aan camera's, bodyscans of mosquito's worden overgelaten."

Veiligheidsnota SP: 'veel symboolmaatregelen, problemen niet aangepakt' (16-05-2008)

U bent hier